Прокопиев и Цветелина Бориславова секат Родопите

Свързани новини

14.10.2013 15:21 3 | Прочетена (3204)

Поголовна сеч под прикритие на измамни екооценки върви в курорта Пампорово и околностите му за нови лифтове и разширяване на писти, алармират масово хора от Смолян. „Олигарси ни налазиха горите, а т.нар. еколози този път си мълчат", вбесени са местните. И коментират, че нямат нищо против и при тях ски туризмът да се развива с по-бързи темпове като в Банско, но и в Родопите всичко да е според екологичните изисквания, пише Всеки ден.

Пълно мълчание обаче имало за това какво се случва с горите в Пампорово. „Зелените в София непрекъснато вдигат шум до бога за пистите на Банско, но и дума не обелват за разширяването на лифтовете и сечта в Родопите", коментира за „Всеки ден" природозащитник от Смолян.

Според него собствениците на Пампорово, начело с банкерката Цветелина Бориславова, в момента много плътно са се сдушили с кръга на Иво Прокопиев и заедно унищожавали „на тъмно" гората с нови проекти за лифтове и писти, които уж строели на мястото на стари съоръжения и затова минавали „тънко" с екодокументацията.

Общинари от Банско пък коментираха пред „Всеки ден", че тъкмо кръгът на Прокопиев им подливал на високо ниво вода за така желаната втора кабинка в пиринския курорт, с която да се отпушат непрестанните опашки за достъп до ски зоната. „Те имат интерес да се дискредитира Банско в полза на Пампорово, затова се мълчи за жестоките еконарушения в Родопите", категорични са банскалии.

Милиони се инвестират в момента в родопския курорт от собствениците на „Пампорово" АД, с които не само с „приятелски", но и с официални бизнес връзки е т.нар. кръг „Капитал" на Прокопиев. Според инвестиционните намерения, депозирани и някои дори одобрени от общината в Смолян, се прокарват нови лифтове, монтира се осветление, разширяват се писти.

Справка в регистрите показва, че собственик на близо половината акции в „Пампорово" АД е СИЕСАЙЕФ, собственост на Цветелина Бориславова. Банкерката пък отдавна е във връзка със своите фирми и организации с тези на Прокопиев. В гражданския сектор Бориславова присъства с няколко фондации. Като прословутата „Типинг пойнт", където тя е заедно с дясната ръка на Иво Прокопиев банкера Светослав Божилов. Както и в сдружението „Инициатива Глобална България", където пак са и Бориславова, и Божилов - човекът на Прокопиев.

Заради строителните дейности в Пампорово в момента се секат поголовно дървета, смятат определящи се като независими еколози. По предварителни оценки планираното ски строителство и изсичане е в пъти по-мащабно от това, което иска в Банско „Юлен" и на Витоша „Витоша ски", категорични са те. Но в Банско и на Витоша това предизвикало остри реакции от екосдружения. Като особено дейни били от партия „Зелените" и близките до тях неправителствени организации. „Сега обаче всички те мълчат. Най-малкото е странно. Може би защото партия „Зелените" и преди, и сега - нищо че са в Реформаторския блок, си остава свързана и с капиталците на Прокопиев, и от там директно и с президента Росен Плевнелиев", подозира „еко" завера в Смолян.

А от Банско ги „допълват", че причината за яростната съпротива на „Зелените" срещу нов кабинков лифт при тях и гробното им мълчание за новите съоръжения в Пампорово се крие в съвсем откровено обслужване на „една олигархична финансово-медийна групировка и приближените й". „Тя има интерес да се развива само притежаваният на практика от този кръг курорт Пампорово, но не и конкурентите й Банско, Боровец, Витоша", убедени са в пиринския курорт.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |