Появи се остров след земетресението в Пакистан

Свързани новини

01.10.2013 13:52 0 | Прочетена (776)

Смъртоносното земетресение, което удари Пакистан на 24 септември тази година, убивайки 515 души и оставяйки над 100 хиляди без дом, доведе и до създаването на нов малък остров край бреговете на страната, в близост до пристанищния град Гвадар.

Разположен на около 380 км. от епицентъра, „новороденият“ остров от кал вече си има име: Zalzala Jazeera или ''земетръсният остров“. В негова чест от щатската космическа агенция НАСА публикуваха сателитни снимки как е изглеждало мястото преди и след мащабния земен трус.

Първата снимка е направена от сателита Earth Observing-1 на 26 септември – два дни след труса. Второто изображение е заснето на 17 април тази година, като на него морското дъно е със съвсем различен ландшафт и не се вижда и следа от бъдещ остров.

Бил Барнхарт, американски геолог, изучаващ сеизмичните процеси на територията на Пакистан и Иран, обяснява, че Zalzala Jazeera представлява просто голяма купчина кал. Тя се е издигната от дъното на морето благодарение мощни струи газ - метан, въглероден диоксид и др. Самият газ се съдържа в земната кора под високо налягане. Той е бил освободен след размествания на земните пластове, предизвикани от сеизмичните вълни на труса.

Учените предполагат, че новият остров ще се задържи на повърхността максимум година, преди отново да потъне в морето.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |