Нов регламент за дървесината прие ЕС

Свързани новини

03.03.2013 12:41 0 | Прочетена (1694)

 

На 3 март влиза в сила ново законодателство на ЕС за противодействие на търговията с незаконен дървен материал предаде greentech. Новият регламент на ЕС за дървесината ще засегне всеки в търговията с дървен материал. Той забранява пускането на пазара на незаконно добит дървен материал на европейския пазар в усилията за справяне с проблема с незаконната сеч в целия свят.

Незаконната сеч има сериозни икономически, екологични и социални последици: тя е свързана с обезлесяването и промените в климата, може да подкопае усилията и средствата за препитание на законните оператори, а също може да допринесе за конфликти за земя и ресурси.

Новият закон засяга и вноса, и местното производство на дървен материал и изделия от дървен материал. Регламентът обхваща широка гама от продукти – от целулозната и хартиената промишленост до производството на изделия от масивно дърво и подови настилки. Целта е да се въведат процедури за свеждане до минимум на риска от търговия с незаконна дървесина. Всеки, който пуска продукт дървен материал на пазара на ЕС, трябва да приложи “надлежна проверка”, за да гарантира, че дървеният материал, с който търгува, е законно добит. Търговците, които купуват или продават дървен материал и които вече са на пазара, ще са задължени да водят документация и отчетност, така че лесно може да бъде проследено дървото, с което боравят.

Сега операторите трябва да предприемат мери за управление на риска, за да се сведе до минимум рискът от пускане на незаконно добит дървен материал на пазара на ЕС. Има три ключови елемента:

Информация: операторите трябва да имат достъп до информация, описваща продуктите от дървен материал и изделията от дървен материал, страната на добиване, количеството, данни за доставчика и информация в съответствие с националното законодателство.

Оценка на риска: операторите следва да оценят риска от попадане на незаконен дървен материал в тяхната верига за доставки въз основа на информацията, спомената по-горе, и като вземат предвид критериите, посочени в регламента.

Намаляване на риска: когато оценката показва, че има риск от попадане на незаконно добит дървен материал във веригата на доставки, този риск може да бъде намален, като се изисква допълнителна информация и проверка от страна на доставчика.


 


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |