Човешки фактор доведе до катастрофата в Марица

Свързани новини

28.07.2020 13:19 0 | Прочетена (1062)

48 населени места от Хасковска област са без водоподаване, след като вчера река Марица е била замърсена. Най-вероятната причина е човешка дейност - авария в едно от предприятията в района. Спрени са кладенците по десния бряг на Марица.

Без вода са населени места в община Любимец, Свиленград, Димитровград, Харманли: 4-ри в община Любимец, 16 в община Свиленград, включително и града, 6 в община Симеоновград, 10 в община Димитровград и 12 в община Харманли.

Изпратени са на място водоноски, а новият здравен министър Костадин Ангелов заяви, че следобед днес предстои среща и с БЧК, на която да се обсъдят възможностите за снабдяване на населението с минерална вода.

Спирането на водата е превантивна мярка, която е наложителна до излизането на резултатите от пробите взети от водата, след като вчера стадо крави умря след водопой. Сигналът за умрелите крави е подаден в 17:30 ч. Животните са пили вода от колектор, вливащ се в река Марица. Труповете са били открити на около 50 м. от мястото, от което са пили вода.

От ВиК са спрели водоподаването по цялото поречие на реката, а от регионалната лаборатория към РИОСВ-Хасково са взети проби от водата на място. От ОДБХ-Хасково са изпратили патолози и ветеринарни лекари да вземат проби от животните.

Всички кметове на общини и населени места по поречието на реката са уведомени да наблюдават реката. Продължават да се уведомяват животновъди, земеделски производители и рибари да не допускат животни и хора в близост до реката. Уведомен е и Националният оперативен център.

Снимка: Марица.бг

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |