"Бандата на осемте" в търговията със слонова кост

Свързани новини

15.03.2013 12:28 0 | Прочетена (2983)

Последните доклади показват, че незаконната търговия със слонова кост се е удвоила от 2007 г. насам. На най-сериозните страни-нарушители в търговията със слонова кост бяха дадени стриктни срокове за намаляване на тяхното участие.

Решение, взето в заключителното заседание на конференцията на CITES в Банкок, има за цел да принуди страни като Китай и Тайланд да предприемат по-решителни действия.

Някои активисти смятат, че Cites не са се справили със задачата да защитят слоновете и чак сега са се присетили да искат по-бързи действия.

Данните показват, че 17 000 слона са били убити от бракониери през 2011 г. Това е най-актуалната налична информация за областите, наблюдавани от CITES.

В последната си сесия в Банкок, делегатите одобриха решението да се поставят ясни цели за намаляване на търговията със слонова кост от страните, считани за най-сериозни нарушители.

"Бандата на осемте" е названието на страните с най-активна контрабанда. "Бандата" включва държавите-снабдители - Кения, Танзания и Уганда, както и държавите-потребители - Китай и Тайланд. В групата влизат още три държави - Малайзия, Виетнам и Филипините, които са транзитни по пътя на слоновата кост. В бъдеще, иззетата слонова кост ще бъде ДНК тествана, за да се идентифицира страната, от която идват.

На срещата стана ясно, че шест от осемте страни, вече имат готови планове за действие. Постоянният комитет на CITES реши, че ако действията, описани в тези планове, не се изпълнят, в сила от юли 2014 г. ще влязят жестоки санкции.

Генералният секретар на CITES, Джон Сканлън, обясни, че крайният срок е напълно реален. "Осемте държави са готови действат. Ако се провалят, ще последват наказания, " допълни той.

Представителят на кенийската организация се опита да разясни, че трябва да има "ясно разграничаване между действията на трите типа държави (предлагане, търсене и транзит). ни есме изходен пункт на тази търговия и осъзнаваме колко важно е ресурсите (слоновете) да не изчезнат.

На конференцията бяха обсъдени и други мерки в борбата срещу бракониерството на слонова кост.

Делегатите решиха да изискват от страни, които конфискуват слонова кост, да изпращат проби за ДНК анализ, за да бъде установен произхода на стоките. Те поискаха от страните със запаси от слонова кост да дадат актуална информация за наличния обем . Много експерти се опасяват, че именно неяснотата в наличието на слонова кост манипулира пазарите.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |