Япония се отказва от атомната енергетика

Свързани новини

14.09.2012 11:46 0 | Прочетена (1804)

Японското правителство ще обяви намерението си да сложи край на производството на ядрена енергия до 2030 година, предаде АФП, позовавайки се на японската преса. Очаква се японският премиер Йошихико Нода да свика събрание на основните министри от кабинета, по време на което ще бъде обсъдено изготвянето на новия енергиен план.

Според японската преса той предвижда прогресивно спиране на 50-те реактора в страната до 2030 година, с което Япония ще стане третата страна в света след Германия и Швеция, която решава да се откаже от ядрената енергетика.

Решението идва повече от година след ядрената авария във Фукушима.

Ядрените мощности произвеждаха около 1/3 от необходимата на Япония електрическа енергия. След земетресението от март 2011 година, когато вълните цунами причиниха силни повреди на атомната централа "Фукушима 1" и изтичане на радиация, правителството, поставено под силен обществен натиск, започна поетапно затваряне на реактори заради тестове за безопасност.

Дефицитът в енергийната система обаче принуди правителството и операторите да пуснат повторно някои от мощностите.

Отказът от атомната енергия означава, че Япония вероятно няма да бъде в състояние да намали парниковите емисии, за което основно разчиташе на ядрените централи.

Министерството на околната среда прогнозира, че със загубата на ядрената енергия Япония ще произведе с около 15 процента повече парникови емисии тази финансова година в сравнение с 1990 година - изходната година за измерване на напредъка в намаляването на вредните емисии.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |