София реже тополите, сменя ги с чинари

27.06.2012 17:33 0 | Прочетена (1234)

Чинари ще сменят тополите по половината от бул. Васил Левски в столицата. На заседание на Комисията по околна среда беше одобрено предложението на дирекция Зелена система на Столичната община, подкрепено и от експертна оценка.
Подмяната на дървета ще обхване участъка от бул. Цар Освободител до ул. Фритьоф Нансен. Според експертното становище сегашните тополи по тази част от булеварда са на над 30-годишна възраст, състоянието им не позволява гарантирането на целостта им при по-силна буря, а отделените от тях полени са сред едни от най-разпространените алергени.
Припомняме, че във вторник стара топола падна върху масите в открито заведение в     между ул. Бачо Киро и Искър, в центъра на София.
Пострада мъж на 78 г. Той е със счупен пръст и леки охлузвания по главата. Няколко други души са се разминали само с уплаха. Тополата скъса и контактната мрежа и това стана причина за спиране на трамваите.
Още преди две години собствениците на двора са получили разрешение от дирекция Зелени системи за премахването му. Те не са го направили, защото обикновено това струва много пари в зависимост от големината на дървото, уточниха още от Московска 33. Въпреки че хората са длъжни да искат разрешение от общината за премахване на дървета в собствения си двор, кметството почти не контролира дали това става или не.
Преди месец и половина топола падна, и в Южния парк. Подмяната на дърветата ще се извърши поетапно, като първо ще се засадят 38 чинари.  От дирекция Зелена система са започнали и премахването на опасни клони в Борисовата градина към част от пътищата, които минават около нея. Освен това са премахнати и 27 дървета - дъб и липа, които са били в лошо състояние.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |