Една трета от храната в света се изхвърля

Свързани новини

08.10.2020 10:30 0 | Прочетена (88)

"Важно е да се говори за разхищаването на храна, като проблемът има и социален, и екологичен аспект. Изразходва се огромно количество сладка вода например." Това каза в предаването „Преди всички“ Стоилко Апостолов от Фондация за биологично земеделие “Биоселена”.

Днес на фермерския пазар пред земеделското министерство се представя сергия за хранителни отпадъци, която е съпътствана и от арт инсталация, олицетворяваща идеята да не разхищаваме храна.

„Също при гниенето на хранителните отпадъци се отделят парникови газове, които са почти равни на тези, отделяни от транспорта на планетата" , поясни Апосотолов.

"1/3 от храната в световен мащаб се похабява. Изследванията сочат, че в ЕС половината от цялата изхвърлена храна се пада на домакинствата, а само 5 на сто от загубите са от продажбите на едро и дребно, 10 на сто при производството, 12 на сто при кетъринга и заведенията за обществено хранене, 20 на сто при преработката на храна“, изтъкна Стоилко Апостолов.

По думите му във времето на извънредните мерки е отбелязало 20 на сто повишение на продажбите в големите вериги у нас, а след това се наблюдава спад.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |