До Земен за молитва, водопад, езеро и манастирска чорба

Свързани новини

16.09.2020 10:40 0 | Прочетена (58)

Днес ви представяме 3 прекрасни, но малко познати зелени дестинации на по час път с кола от София, които си заслужава човек да посети в един или в отделни уикенди в златната българска есен.

Земенският манастир е чудесна дестинация за едночасово пътешествие с кола от София в златната българска есен. Пътят през Перник по посока Кюстендил е хубав и по него се кара бързо, тъй като няма много движение. Доста след Радомир, той се отклонява вдясно към един от най-малките градове в страната. До Земен води красив, на места възтесен асфалт, плавно навлизащ в склоновете на планината. На кръстовището, където е новопостроеният с европейски пари футболен стадион и два комплекса за селски туризъм, се завива вляво към градчето. Най-впечатляващото в малкия му център е старата гара, останала от времената на италианската минна компания, която преди век е инвестирала тук. Иначе има павилиончета за прочутото тукашно мляко, сирене и кашкавал. Но те могат да се купят и от манастира, до който води хубав път. Смята се, че това е било сред основните духовни средища на двете български царства през Средновековието, около което в съседство има цяла мини Света гора, чиито обители бяха ударно възстановени през последните няколко години и могат да се обиколят в рамките на един уикенд.
Съвременните туристи обаче обръщат повече внимание на чудесната магерница на Земенския манастир с несравнимата й типична манастирска бобена чорба. Готвят се и повечето традиционни български специалитети. За онези, които си носят храна от вкъщи, са предвидени специални пейки и масички, на които могат да хапнат сред красивата планинска природа наоколо.
На изпроводяк повечето хора купуват местни плодове, зеленчуци, домашно издоено и подквасено мляко, сирене, кашкавал, мед, сладко, направени абсолютно органично и екологично от местните хора в този лишен от индустрия край. Товарят ги в колата и потеглят обратно към големия град с усмивка.
Но около Земен има и други интересни места за посещение. На първо място това е красивият язовир Пчелина с кацналия на възвишение над бреговете му средновековен храм, датиращ най-вероятно от времената на Второто българско царство – пейзажът ще ви се види като шотландски. До него пък е най-прочутата кръчма в района - Калената пивница с нейното традиционно меню със засукани имена на ястията, които стародавни, а кои замислени с чувство за хумор. Водопадът Полска Скакавица също е приятна атракция в съседство с града.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |