Около половината пясъчни дюни липсват в кадастъра

Свързани новини

30.06.2020 10:41 2 | Прочетена (717)


Около половината от съществуващите пясъчни дюни по българското Черноморие не са отразени в специализираната карта на тези образувания в кадастъра и реално не са защитени. Част от тях са известни от години бели и сиви дюни в държавни терени, други са разорани и застроени, трети се водят като пасища. Това сочи проучване на сдружение "Зелени Балкани", предаде Медиапул.

 Изводът за наличието на няколко квадратни километри с неотразени в картите дюни от Резово до Дуранкулак е направен на база предоставени по Закона за достъп до обществена информация данни за включените в кадастъра дюни, огледи на място по цялото Черноморие от страна на екип от учени и сравнение с цифровата карта на дюните, обясни пред Mediapool Стефан Аврамов от Фондация "Биоразнообразие", който е водещият експерт в мисията, наречена "По следите на "невидимите" дюни".

Проверката е установила например 1 км неотразени в картата пясъчни дюни, част от скандални заменки в местността Камчийски пясъци, за които сдружението вече изнесе данни, че са ощетили държавата със 700 млн. лв., заради символичните цени на сделките за замяна на апетитните държавни терени на плажа с частни на друго място. Открити са и други некартирани пясъчни образувания в частни имоти, макар според Конституцията и законите на страната дюните да са изключителна държавна собственост и не могат да бъдат приватизирани, нито увреждани по какъвто и да било начин.

Такъв пример от "Зелени закони" дават с дюни частна собственост около къмпинг "Градина". Други са притиснати около застроени бивши дюни (Несебър) или пък са разорани и се третират като дивечови ниви  (около Камчия), трети пък са известни на всички, но реално не са защитени от бъдеща съдба от типа "Алепу" - Шабла, Дуранкулак и Крапец, посочват от сдружението.

Аврамов разказа като фрапантен случай с неописани уникални дюни на най-северния български черноморски плаж "Ана Мария", който е до границата с Румъния. "Те са известни на учените от години, но също липсват в картата", заяви експертът. По думите му извън кадастъра са и дюни срещу Шабленското и Дуранкулашкото езеро и макар да става въпрос за държавни терени, което се явява защита за образуванията, е притеснително, че те не са описани.

"Дали е поради некомпетентност на чиновниците, или е умишлено, не знаем, но тези дюни трябва да бъдат вкарани в картата и защитени от бизнес интереси", коментира още той.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

  • 002 Cassandra Fetherstonhaugh
    19.01.2023 17:10

    Hi econews.bg Owner, similar below: Link Text

  • 001 XXXXX
    18.01.2023 21:55

    Hello econews.bg Administrator, very same here: Link Text

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |