Еколози протестират в защита на българската природа

Свързани новини

25.06.2020 10:13 0 | Прочетена (881)

Протести в защита на българската природа се организират тази вечер в цялата страна. Представители на различни природозащитни организации ще изразят своето недоволство срещу готвените промени в Закона за биоразнообразието, които предстои да бъдат разгледани на второ четене от парламента, предаде БНР.

Измененията бяха предложени от бившия екоминистър Нено Димов с мотива, че е необходим нов подход за управление на екологичната мрежа „Натура 2000“.

Според природозащитниците измененията не само противоречат на европейското законодателство, но и напълно ще ликвидират екологичната мрежа Натура 2000. Една от спорните поправки изключва българските учени от процеса на управление на защитените зони.

„Реално те нямат глас в нищо, включително в заповедите за обявяване на защитените зони. БАН е най-голям враг на природата в България според тези изменения. Ще започнат да леят бетон на ляво и на дясно по този закон и никой няма да може да ги спре. Това са европейски пари - това е тяхната идея“, каза Андрей Ковачев от коалиция „За да остане природа в България“.



Еколозите изразяват съмнения относно качеството на документите, които ще управляват защитените зони. Опасяват се, че МОСВ ще дава зелена светлина на всяко инвестиционно намерение, игнорирайки природозащитните цели.

В столицата протестното шествие ще тръгне в 18:30 часа от Паметника на Алеко Константинов на булевард „Витоша“, откъдето демонстрантите ще се отправят към сградата на Народното събрание.

Протестът е под наслов: „Долу ръцете от морето, планините, реките и горите“ сподели пред БНР Катерина Раковска от WWF - Световен фонд за природата. Освен в столицата, протести ще има в още 9 града и Карадере. Призивът е хората да дойдат с маски и да спазват дистанция:

„Нашето основна послание е, че Законът за биоразнообразието е добър и това, което трябва да се направи, от гледна точка на управление на мрежата „Натура 2000“, може да се направи в неговите рамки. Казвам това, тъй като част от мотивите за приемането на промените е, че ужким държавата отговаря на наказателна процедура на Европейската комисия срещу страната за необявяване на защитените зони и за липса на цели и мерки“.

Ако предложените промени в закона станат факт, те ще отложат приемането на природозащитни мерки и цели, категорична е Раковска. Тя също акцентира върху ролята на учените в процеса. Тя разкритикува като „притеснителни“ предложенията, направени между първо и второ четене от Валери Симеонов и особено задължаването за предоставяне на първични данни, „което е направено по начин, който противоречи дори на Конституцията“. Има и други предложения, в които личи „превес на икономическите интереси над природозащитните“. Основната критика обаче е, че:

„Чрез тези промени се въвежда т.н. „нов подход за Натура 2000“. Този подход е изработен от фирма срещу 1 милион лева близо, по ОП „Околна среда“, а са разписани от г-н Нено Димов и екипа му в същото време, когато заблуждаваха обществото, че на Пирин може да се строи и то без оценка“. От техните действия има опасност да пострада цялата мрежа „Натура 2000“.

"Нашият призив в момента към Народното събрание е да не се пипа Закона за биоразнообразието в частта за „Натура 2000“. Останалите промени може да се приемат, няма проблем с това, но не пипайте закона в частта за „Натура 2000“, каза Раковска в интервю за предаването "Преди всички"


Снимка: БГНЕС











Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |