€ 5 млн. от еврофонд за тръба, която не е заровена

Свързани новини

18.06.2020 11:30 64 | Прочетена (5031)


Траншеята във Варненското езеро не е вкопана, както е по европроект, а просто е положена по дъното, което доведе до замърсяване с фекалии, съобщава Дневник. Авария разкри, че протоколът за въвеждане в експлоатация е бил манипулиран. Самият проект е на стойност 5 млн. евро, които са осигурени безвъзмездно по програма ИСПА на ЕС.
Оказа се, че строителите не са закопали тръбопровода, просто защото не са разполагали с необходимата техника. Не е ясно защо тогава са поели проекта при очевидна техническа несъстоятелност.  Т. нар. земснаряд Струма, с който е била полагана тръбата, бе открит в края на май т.г.захвърлен на територията на варненското пристанище Булпорт. Собственикът му, благоевградската компания Струма имоти, очевидно не е имала нужда от него след приключване на работата по обществената поръчка, тъй като не е имала и експертизата за изпълнение на подобен род дейност. Заради неплатени наеми за съхранението му сега земснарядът е обявен за публична продан, а от Струма имоти твърдят, че никога не са имали нищо общо с него.
Проверката на Дневник установи, че въпреки това 25 души - членове на специална междуведомствена комисия са сложили подписите си под протокол от 6 декември 2011 г. при Борисов 1, с който са удостоверили, че тръбата е положена под езерното дъно поне на 3 м. и е годна за въвеждане в експлоатация. Фактът, че това не е отговаряло на истината, стана публичен след авария, заради която поне от лятото на м.г. досега във Варненското езеро и Варненския залив да се изливат дневно по над 8 хил. куб. м силно токсични фекални води. "Колективната отговорност" обаче е използвана като прикритие за неизпълнените условия на обществената поръчка. Само малцина от всички членове на държавната приемателна комисия нямат пряко отношение към технологията за полагането на тръбата.
Същевременно, в продължение на два месеца всички институции, ангажирани с проблема - министерствата на околната среда и водите, на транспорта и на регионалното развитие, както и Община Варна, която е собственик на тръбата, увъртаха и лъжеха по темата дали тя е била положена на езерното дъно, или е била вкопана на 3-4 м под него.
Едва в началото на юни т.г. в интервю за БНР председателят на групата на ГЕРБ във Варненския общински съвет Бранимир Балачев бе принуден за признае, че тръбата все пак не е била заровена така, както е предвиждал проектът за полагането й. Но парите са взети.


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

  • 064 Incalay
    05.01.2024 12:12

    buy levitra online canada buy In patients with documented PH, CT angiography may be performed to look for potential causes

  • 063 Morristiern
    26.12.2022 20:00

    cheap chloroquine

  • 062 www.candipharm.com/
    13.12.2022 06:37

    canadian generic pills http://candipharm.com

  • 061 http://www.candipharm.com/
    13.12.2022 00:02

    http://www.candipharm.com/

  • 060 triatashy
    25.10.2022 09:45

    Clcn3 was therefore considered the most likely candidate of Cl channel involved in volume regulation of human sperm dog on lasix still coughing

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |