Еврокомисията може да съди България заради липса на канализация

15.05.2020 10:42 0 | Прочетена (604)

Еврокомисията "настоятелно приканва" България, Чехия, Франция и Полша да гарантират, че градските отпадъчни води се събират и пречистват по подходящ начин - съгласно изискванията на директивата за пречистването на градските отпадъчни води, предаде OFFNews.bg

Директивата защитава както качеството на водите, така и човешкото здраве, като изисква от държавите членки да събират и пречистват своите градски отпадъчни води, преди да ги излеят в околната среда.

Еврокомисията е изпратила мотивирани становища на четирите държави, като им предоставя четири месеца, за да коригират положението. Ако те не предприемат подходящи действия, ЕК може да реши да предяви иск пред Съда на ЕС срещу тях.

България не е осигурила канализационна система в 48 големи агломерации.

В 69 големи агломерации държавата ни не гарантира, че градските отпадъчни води, които влизат в канализационните системи, се подлагат на подходящо пречистване, а в 71 големи агломерации не гарантира, че градските отпадъчни води, които влизат в канализационните системи и се изливат в чувствителни зони, се подлагат на по-строго пречистване.

Всички тези агломерации трябваше да изпълнят изискванията до 31 декември 2010 г., припомнят от ЕК.



Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |