Батерия на Самсунг удължава до 800 км пробега на електромобилите

13.03.2020 14:03 0 | Прочетена (1176)

Samsung разработи солидна батерия, която може да позволи на електрически автомобил да измине 800 км с едно зареждане.

 Напълно „твърдотелните” батерии имат предимства спрямо литиево-йонните, тъй като позволяват да се увеличи количеството на съхранената енергия на единица маса. Това отваря пътя за създаване на батерии с по-голям капацитет, на база твърди електролити, които са по-безопасни от течните.

Но има и проблем: литиевите аноди могат да причинят растеж на дендрити (кристали, подобни на игли, които се образуват върху анода по време на презареждане), което води до съкращаване на живота на батерията и влошаване на нейната безопасност.

За да разрешат проблема, учените предложиха да се използва композитен слой от сребро и въглерод (Ag-C) като анод. Това увеличи капацитета, експлоатационния живот и общата безопасност на прототипа на „твърдотелната” батерия. В допълнение, прототипът се оказа с около 50% по-малък обем от литиево-йонна батерия със същия капацитет.

Подобни технологии ще допринесат за по-нататъшното развитие на електрическия транспорт. Очаква се новите батерии да позволят на електрическите превозни средства да изминават до 800 км без презареждане, като освен това батерията ще има повече от 1000 цикъла на зареждане/разреждане.

Към момента няма яснота кога точно е възможно подобен вид батерии да бъде пуснат в търговско производство.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |