Пореден милион отгоре за Пернишки поток

Свързани новини

03.02.2020 11:06 0 | Прочетена (258)

Спасителната тръба до Перник поскъпна с нов 1 млн. лв., стана ясно от думите на икономическият министър Емил Караниколов. По думите му проектът вече ще струва 27 млн. лв. и 39 хил. лв. Припомняме, че още на 18 януари пак той обяви, че построяването на Пернишки поток  изисква 22-23 млн. лв. Същата цена бе спомената и от регионалния министър Петя Аврамова, а Борисов я закръгли на 25 млн. лв. 10 дни по-късно пък премиерът Бойко Борисов добави още 1 млн. лв, и обяви, че връзката няма да струва повече от 26 млн. лв.
Сега Караниколов заяви, че по Пернишки поток има 1.9 млн. лв. с ДДС за непредвидени дейности, които "вероятно ще бъдат възстановени". Същевременно проектът те първа трябва да започне своята реализация, която се отлага от седмици.
Изпълнението бе възложено без обществена поръчка на държавното дружество Монтажи.  Освен тръби, съоръжението включва и изграждане на помпена станция. на старта през уикенда 2 седмици след срещата при Борисов. Министърът увери, че в крайна сметка екипите вече са готови да работят денонощно. "По него ще се работи 40 дни, а освен тръбата, ще има три крана за довеждащия водопровод, както и система за мониторинг на язовир Студена, каза Караниколов.
"Както виждате, идват тръбите - 130 камиона очакваме. Има график. Между 23 дена и 25 дена ще е (изпълнението на) поръчката", каза министър. Припомняме, че въпросните тръби ще бъдат доставени от Испания с ТИР-ове.  Същевременно според данни на Биволъ в България има кой да достави всичко необходимо за проекта. Оказва се, че три фабрики имат капацитета  да произведат 13 км. тръби тип ф-630 за спасителния Пернишки поток. Завод за такива има и в Македония. Вместо това обаче, ще бъдат закупени на по-висока цена.
В крайна сметка цената на водопровода с дължина 13,5 км е вече надминава 2 млн. на км., вместо нормалните 300-350 000 лв. на км. 


Напомняме, че строителния инженер Владимир Павлов, който има огромен опит в изграждането на подобни съоръжения обяви, че сумата е силно завишена още когато ставаше дума за първоначалните 25 млн лв..  Той посочи, че  стандартен разчет реалната себестойност на Пернишки поток е 5 млн. лв. „Няма да се провежда обществена поръчка за фирма-изпълнител, защото "нямаме време за процедури и за обществени поръчки", аргументира се Караниколов (уж юрист) представяйки проекта.

 

Снимка: БГНЕС

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |