Водата на софиянци и токът на страната в риск от проекта за Перник, Бели Искър е само 50% пълен: Експертите

Свързани новини

20.01.2020 11:30 0 | Прочетена (317)

Енергийните експерти Еленко Божков и Драгомир Димитров са единодушни, че смелият правителствен проект как София да налее вода на Перник е рисков не само за осигуряването й за столицата, но и за енергийната система на цяла България:


„Не е вярно, че нуждите от питейна вода на част от софиянци няма да бъдат засегнати. От приложената схема ясно се вижда че на практика тези 300 л./с вода за Перник през Мало Бучино ще се взимат не пряко от язовир Белмекен, а от неговата деривация Грънчар през реверсивен тунел в деривация Манастирски и оттам през язовир Бели Искър, ВЕЦ Бели Искър, ВЕЦ Мала Църква по Рилски водопровод към Мало Бучино. 0,3 х 60 х 60 х 24 х30 = 777 хил. куб.м./месец или 9,5 милиона куб. м. за 12 месеца. Това са около 12 % от притока от деривацияГрънчар към Белмекен която е средно 2,76 куб.м/с. Трябва да се знае че язовир Бели Искър, чийто обем е само 15,1 милиона кубични метра според справките на Нено Димов в момента е запълнен 50%, което означава по малко 7,5 млн. куб.м. За водоснадбяване на частите от София и от околните села язовир Бели Искър по Рилски водопровод годишно са необходими 50 милиона кубически метра вода или това означава че към момента до края на годината са необходими още 42,5 милиона кубични метра годишно. Деривационнят канал Манастирски може да осигури 32 милиона куб.м. годишно при влажна година. Останалите 10,5 млн. куб.м необходими за софийските квартали и села могат да бъдат осигурени единствено от деривационен канал Грънчар през реверсивния тунел. Приблизително същото количество обаче Бойко Борисов реши да изпрати към Мало Бучино и оттам с помощта на 25 милиона лв. за нов водопровод към Перник. Тоест излиза, че ще бъде поставено под въпрос около 20% от необходимото водно количество за някои софийски квартали и села. В случай, че се реши язовир Белмекен да да бъде лишен от 20 милиона кубични метра вода (горе долу от 30% от притока от "Грънчар) и ако сметките на ЕСО допускат такъв баланс остава да се види дали Рилският водопровод ще може да идържи и проведе 1,9 куб. м/с. при положение че той е много стар и макар и рехабилитиран трудно може да достигне капацитет 1,7 куб. м/с.


Водата за язовир Студена ще бъде отклонена от водохващане, което пълни язовир Белмекен и ще бъде насочена към язовир Бели Искър. Ако не вали сняг през февруари, както беше през декември и януари, това означава, че язовир Белмекен също ще се окаже с обем, който няма да може да обезпечи нормалната работа на каскадата: ПАВЕЦ Белмекен-ВЕЦ Сестримо-ВЕЦ Момина клисура и ПАВЕЦ Чаира през лятото и до началото на следващото пълноводие. Тази каскада има възлово място в регулирането и нормалната работа на Енергийната система на България – ¾ от мощността на АЕЦ Козлодуй. Дава най-евтиния ток в енергийния микс.


ПАВЕЦ Чаира е компенсираща и заместваща мощност на АЕЦ Козлодуй. Съществува вероятност една криза да повлече след себе си друга криза.


И в двата случая, причината за тези кризи е огромната профанизацията на държавното управление
25 млн.лева за строителство на тръбопровод към яз.Студена, крайната цена на който ще излезне в пъти повече и косвени загуби от непреработена вода от най-голямата (1500 MW) държавна хидроенергийна каскада на България: ПАВЕЦ Белмекен-ВЕЦ Сестримо-ВЕЦ Момина клисура и ПАВЕЦ Чаира. И всичко това ние го плащаме, от нашите джобове го вземат“.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |