Обгазяването на Перник е продължило и през нощта

16.01.2020 10:28 0 | Прочетена (173)

Нивата на серния диоксид във въздуха на Перник бяха силно завишени и в нощта на сряда срещу четвъртък, съобщава бТВ. Около полунощ превишението е било двойно над допустимата норма - 700 микрограма на кубичен метър.


В сряда регионалната екоинспекция обяви, че в центъра на града са регистрирани четири поредни превишения на алармения праг за серен диоксид. Превишенията са регистрирани от 05:00 до 08:00 часа, като най-високата средночасова стойност - 999.13 мкг/куб.м, е била в 07.00 ч.


Причина за високите концентрации на серен диоксид е работата на захранвания с възглища ТЕЦ “Република“ към “Топлофикация Перник“, която е собственост на фирми, свързвани с Христо Ковачки, пише Медиапул. Над Перник е имало неблагоприятните метеорологични условия - безветрие и гъста мъгла, а ТЕЦ-ът е работил с по-голямо натоварване. На ТЕЦ-а са дадени предписания за незабавно намаляване на производствените мощности до възможния минимум.


В четвъртък екоинспекцията в Перник обяви, че нивата на серен диоксид са влезли в норма заради лекия вятър на града.


Чувствителни към замърването със серен диоксид са децата, възрастните и хората с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания.


 

"При кратковременна експозиция на серен диоксид се засяга преди всичко дихателната система. При нормална физическа активност и дишане през носа, дразнещият ефект на серния диоксид се елиминира още от първата бариера на респираторната система – лигавицата на носа", обяви екоинспекцията в сряда.

Снимка: Елизабета Петрова

 

 

 

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |