Нено Димов призна за неправомерно точене на язовир Студена

Свързани новини

02.12.2019 14:04 0 | Прочетена (320)

Има неправомерно отклоняване на вода де факто от язовир "Студена" към Радомир - през помпена станция "Крапец", като вода може да стане само при аварийна ситуация, но такава ситуация не е обявявана от Перник, "доколкото си спомням от 2-3 години". Това призна екоминистърът Нено Димов, след като областният управител на Перник Ирена Соколова де факто го потвърди в края на миналата седмица. X По думите на Димов, той пратил проверка експерти от Басейнова дирекция от Пловдив (Източнобеломорска дирекция). Установено е, че от "Крапец" има отклонение от вода, но тепърва ще се види какъв обем е източен. Ще се правят анализи на база количеството изразходван ток какво количество вода е препомпвано. Освен това, липсвал така да се каже "водомерът" (разходомерното устройство), а вече са сложени пломби, като преди това имало лепенки за тръбата към "Стомана Перник". От 20-ти ноември нямало разходомерно устройство, защото, "ако правилно си спомням", договорът изтекъл и „не можем да следим какво количество” (вода) отива към Радомир, поясни Димов пред bTV. И отрече да е давал разрешение за отклоняване на вода към Радомир. Но от юли насам, точно както показа моделът на д-р Евгения Сарафова, цитиран в началото на текста, язовир "Студена" е намалял драстично - от 10,6 млн. куб. метра на 2,084 млн. куб. метра през декември - липса, която също не беше коментирана от Димов.

Ралица Кукова, експерт от Басейнова дирекция, показа пломбата, която всъщност е спряла пренасочването на водата от "Врелото" към Радомир. Тя обаче не можа да каже дали помпена "Крапец" е работила във време, в което не е трябвало да работи. Екоминистърът не можа да обясни и дали някой се е разписвал за аварийно ползване на вода, предназначена за язовир "Студена", но също каза, че вероятно ще има сигнал до прокуратурата. Казаното от Димов кореспондира и с разкрития на "Биволъ" за случващото се – вижте подробности в този материал! На директен въпрос дали носи отговорност за случилото се с язовир „Студена”, Нено Димов пренасочи към ВиК Перник. "Ние не можем да знаем по какъв начин те организират водоснабдяването", заяви министърът, който добави, че имало още 25 източника на вода за Перник.

Край Дупница, край Антоново и край Сливен - това са другите места, където е заострено вниманието с водата, поясни Димов. Там язовирите са с 30-35% запълняемост, като той побърза да каже, че проблеми няма да има. Димов обаче е направил срещи с местните власти, за да има надзор не само от местните ВиК. Той поиска и да има законодателни промени, за да не се ползва питейна вода и за промишлени нужди.


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |