187 млн. лв. такси при 17 млн. лв. рециклиране за Екопак, но София е сред 4-те отличници в разделния боклук

07.11.2019 14:10 0 | Прочетена (384)

Най-голямата организация за оползотворяване на отпадъците Екопак има 42% пазарен дял и обхваща население от 2,5 млн. жители. Фирмите, които членуват в нея, плащат такси от около 12 млн. лева годишно за количеството опаковки, които произвеждат - около 160 хиляди тона. OFFNews се добра до документи, които показват, че в периода 2004-2018 г. Екопак е получила 187 млн. лева като лицензионни такси от фирмите, сред които най-големите са Кока - Кола, Девин, Загорка, Своге.

Според същите документи, за тези 15 години Екопак е инвестирала в разделното събиране на боклук 17 млн. лева, а е получила 187 милиона приход за дейността си. Печалба над 90%.

За този период за контейнери са платени едва 9,6 млн. лв. 6,7 млн. лева са отишли за "други разходи" – можем да си представим какви.

А къде са отишли останалите 170 млн. лева?

Според данните за броя на осигурените лица, в Екопак работят 25 души, заедно с чистачките и шофьорите. Тоест на всеки един служител на Екопак се падат 100 000 жители. Тези 25 души се грижат за разделното събиране на отпадъци на два милиона и половина души.

Очевидно по-голямата част от останалите 170 млн. лева са превъртени през "външни услуги", разпределени от директора на Екопак Тодор Бургуджиев.
Всъщност събраната лицензионна такса от Екопак е доста малка. При положение, че тя обслужва 2 500 000 българи, на човек се падат около 0,40 лева месечно. Експерти, с които разговаряхме твърдят, че реалната цена (такса) за извършената дейност е поне 1,60 ст., а цената на Министерство на околната среда и водите (МОСВ), изчислена от ПУДООС, е 4 лева.
Дали не сме свидетели на нещо друго - големите западни компании, членове на Екопак, плащат по-ниска от реалната екотакса, но срещу нея само се лъжем, че опаковките се рециклират.

Директорът на Екопак Тодор Бургуджиев е несменяем на поста си, откакто е въведена тази система за рециклиране на отпадъци. Преди това е работил в Кока кола - най-големият член на Екопак и основен акционер.

Публичната информация, по която може да се следи дали има истинско рециклиране на отпадъци или не, е силно ограничена. Най-пресният документ, по който могат да се правят косвени изводи, е едва за 2014 г. и в него се казва, че само 4 общини в цялата страна изпълняват целите за рециклиране - това са София, Плевен, Търговище и Провадия.  Останалите 261 общини не са изпълнили заложените цели.

Схема, че отпадъците се рециклират само фиктивно, а събраните такси се източват, вече беше разкрита в Румъния. Там една от фирмите за оползотворяване на отпадъците беше глобена със стотици милиони евро, а шефовете й попаднаха зад решетките.

А готови ли са акционерите в Екопак да направят прозрачна проверка с медии и НПО- та относно извършени изпълнения на цели – за дърво, пластмаса и метал?

Срещу две от фирмите - подизпълнители на организация за оползотворяване на отпадъци, вече са започнали следствени действия, заради съмнения, че фалшифицират данните за оползотворен боклук.


„От Демократична България трябва да си дадат оставки заради случилото се на балотажа и направо да си изберат Мая Манолова за шеф”, заяви експезидентът Росен Плевнелиев на Националната работна среща на ГЕРБ, на която бяха обобщени резултатите от местния вот. „Изразявам дълбоко разочарование от ДБ”, посочи той. „Избирателите, които са продемократични – нека се замислят”,  подчерта Плевнелиев.

Плевнелиев намекна още, че премиерът Бойко Борисов може да се яви на следващия вот за поста на държавен глава. „Това не е последната битка. Ще има генералска битка между генерала президент и генерала премиер на президентските избори през 2021г.”, посочи Плевнелиев. 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |