САЩ официално известиха ООН за оттеглянето си от Парижкото споразумение

Свързани новини

05.11.2019 11:13 0 | Прочетена (978)

Съединените щати са подали официално уведомление до Организацията на обединените нации за намерението си да се оттеглят от Парижкото споразумение за климата, съобщи Държавният департамент.  С тази стъпка Вашингтон дава ход на процедура, която ще отнеме една година, пояснява БНР.

В съобщението до ООН американският държавен секретар Майк Помпео подчертава, че споразумението е "несправедливо икономическо бреме" върху икономиката на Съединените щати.

Парижкото споразумение от 2015 година за първи път обедини близо 200 държави зад една обща кауза - ограничаване на глобалното затопляне и свързаните с него екологични, демографски и икономически заплахи.

Съединените щати - един от водещите замърсители - обявиха намерението си да се оттеглят от пакта за климата броени месеци, след като Доналд Тръмп пое президентския пост през 2017 г.

Тръмп превърна изтеглянето от сделката от 2015 г. в едно от предизборните си обещания през 2015 г., но правилата на ООН не разрешаваха на Вашингтон да започне процеса по изтегляне до 4 ноември 2019 г.

Въпреки това напускането все още зависи от изхода от президентските избори в САЩ догодина – ако Тръмп изгуби, победителят може да реши да смени курса.

Същевременно президентите на Франция и Китай Еманюел Макрон и Си Цзинпин ще подпишат договор, който съдържа формулировка за "необратимост" на Парижкото споразумение за климата. Това съобщи служител във френското президентство, който придружава Макрон на официалното му посещение в Китай. Пред репортери в Шанхай пожелалият анонимност служител изрази съжаление за решението на САЩ да се оттеглят от споразумението.

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |