Ядем все повече палмово масло в "млечните" храни

Свързани новини

07.10.2019 11:48 0 | Прочетена (950)


Въпреки разликите в хранителните стойности и потенциалния риск за здравето на хората мандрите все по-често залагат на евтината палмова мазнина вместо на истинското мляко. Оказва се, че те увеличават производството на сирена и кашкавали, в които растителните мазнини заместват млечните, пише Сега.

Данните на земеделското министерство разкриват, че от началото на годината до края на август преработвателите са свили покупките на краве мляко с близо 2 млн. литра до 442 млн. литра. В същото време производството на "млечни" изделия с влагане на растителни масла се е увеличило с близо 6% - от 7904 тона на 8338 тона. Количествата сирене, направено от истинско мляко, са спаднали с 3% - от 48 655 тона на 47 068 тона, посочва специализираният сайт agri.bg.

По данни на Асоциацията на млекопреработвателите през 2017 г. българите са изяли 12 000 тона палмова мазнина във вид на сирене.

Проблемът с растителните мазнини е, че човешкият организъм по-трудно ги усвоява, а и нямат полезните вещества на истинското мляко. Те обаче са по-евтина суровина и това обяснява възхода им. От неправителствената асоциация "Активни потребители" напомнят, че ниската цена е сигнал, че стоката е имитация и че краве сирене, което струва под 8 лв. за килограм, е фалшификат на млечен продукт.

Все пак надежда има - за разлика от кравето мляко при другите овче, козе, биволско има увеличение. Статистиката на агроминистерството показва, че за осемте месеца мандрите са вдигнали изкупените количества от 32.5 млн. литра на 32.9 млн. литра.

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |