1,5 млн. европейци искат забрана на клетките за селскостопански животни

12.09.2019 13:46 0 | Прочетена (856)

Европейската гражданска инициатива „Край на клетките“, целяща да доведе до забрана за отглеждането на селскостопански животни в клетки и стартирала точно преди една година, приключи със събрани над 1.5 милиона подписа, като се превърна в най-масовата инициатива за хуманно отношение към животните в рамките на Европейския съюз. У нас броят подписи, събрани на хартия и онлайн по време на кампанията, надхвърли 26 хиляди. През последната година над 170 неправителствени организации от цяла Европа, сред които и „Четири лапи“, се обединиха около каузата и организираха събирането на подписите във всяка една от страните членки на ЕС.

Инициативата призовава Европейската комисия да предложи законодателство за забрана на използването на клетки за кокошки носачки, зайци, ярки, бройлери за разплод, пъдпъдъци, патици и гъски, както и използването на боксове за свине майки и телета под 8-седмична възраст. Отглеждането в тесни клетки без достъп до слънчева светлина и чист въздух причинява на животните страдание и ги лишава от възможността да изпълняват най-елементарни жизнени функции, нормални за всяко живо същество.

По време на кампанията у нас „Четири лапи“ акцентира върху ползите за малките фермери, които би донесла забраната за отглеждане на селскостопански животни в клетки. Чрез серия от кратки видеоклипове, организацията показа, че алтернативите за отглеждане на селскостопански животни по хуманен начин съществуват и в България и са икономически възможни, а ако се забрани отглеждането на животни в клетки, това само ще стимулира по-качествените храни. Голям брой хора станаха част от дискусии и дадоха гласа си за край на клетките в 14 акции, проведени от организацията в София и на фестивалите „Беглика Хородея” и „Веге Фест”.

Големият брой граждани, застанали зад каузата, е изключително важен, тъй като инициативата не приключва със събирането на подписи за петицията. Европейската гражданска инициатива е инструмент за демокрация на участието, който дава възможност на гражданите да предлагат конкретни законодателни промени. След като бъдат събрани необходимите подписи, организаторите ще ги предоставят на компетентния орган за проверка във всяка страна, като за България това е Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Проверката на представените подписи се извършва в срок до три месеца от получаването им. Ако инициативата е получила задължителните 1 милион валидни изявления за подкрепа в ЕС, тя ще бъде обявена за успешна и ще получи възможността да бъде официално представена пред Европейската комисия и на публично изслушване в Парламента. След разглеждане на инициативата, се очаква официален отговор, посочващ действията, които Европейските институции възнамеряват да предприемат. Ако исканията бъдат одобрени, ще последват и исканите с инициативата законодателни промени, които ще бъдат задължителни за всяка страна членка на ЕС.


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |