Ст. Загора не ще оловен завод

07.06.2019 15:46 0 | Прочетена (847)


Община Стара Загора отказва изграждането на цех за  добив на олово от отпадъчни продукти, ще настояваме пред експертния съвет при РИОСВ да не издават разрешително и ще настояваме пред инвеститора да оттегли проекта си, заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров, съобщава Монитор.

През седмицата стотици старозагорци за броени минути сложиха подписите си под петиция в Интернет срещу намеренията на регистрирана с 20 лв уставен капитал фирма да изгради цех за добив на олово на 800 м от крайните постройки в индустриалния квартал на града.

Инвестиционното предложение на създадената през 2017 г. „Ресайкъл компани“ ООД е поместено на интернет страница на община Стара Загора още през февруари м.г., а общественото обсъждане на доклада за ОВОСС е насрочено за  10 юни.

Първоначално фирмата е била създадена от Георги Матров, като адресът й е във Велико Търново, по-късно е станала притежание на Йордан Георгиев и според Търговския регистър седалището е преместено в София. От придружаващото предложението уведомление до РИОСВ става ясно, че бъдещия цех ще има две  пещи за извличане на крайния продукт с общ капацитет от 8 т /денонощие. Теренът от 3,3 дка е на около 800 м от крайните постройки на някогашното АПК в квартал „Индустриален“, за добива ще се използват шлаки и стружки в обем до 2 800 т месечно , доставяни от брокери на отпадъчни суровини.

Проверка в публичното пространство установява, че същата компания е отправила аналогично инвестиционно предложени през август 2017 г. и до община Свищов. То е било формулирано като „изграждане на депо за преработка на отпадъци от металургията – шлаки, съдържащи живак и олово чрез механична и термична обработка“. Запознати твърдят, че суровината щяла да идва от заводите на „Монбат“ .

По неизвестни причини в инвестиционното предложение за Стара Загора е посочен старият фирмен адрес на „Ресайкъл компани“ във Велико Търново.Според единствения финансов документ, поместен в Търговския регистър дружеството е имало едва 8 хил лв приходи за 2017 г.

Бъдещият цех ще бъде разположен на терен под наем, като  предназначението на земята  по неясен начин още през 2005 година е било променено от земеделска в площадка за складиране на отпадъци.

Ако все пак инвеститорът не се съгласи да отегли проекта си община Стара Загора е готова да започне дело в съда, уточни Живко Тодоров.






Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |