Пчелоядът и черният щъркел не се завърнаха на Алепу

05.06.2019 13:30 0 | Прочетена (1395)


Защитената птица пчелояд вече не гнезди на „Алепу“, съобщи Тома Белев от Асоциацията на парковете в България, позовавайки се на данни от проверка на експерти по цялото Черноморие от средата на май, предаде БНР. Заради укрепителните дейности на свлачището в местността през януари, природозащитниците посочиха, че има възможност защитените птици пчелояд и черен щъркел повече да не се завърнат в този район.

„В защитената зона, в която попада и „Алепу“, единствено там не установихме нито един пчелояд. За този вид РИОСВ каза, че ще си намери място. Това, което смятаме да направим към настоящия момент по този случай е да информираме Европейската комисия както за решението на РИОСВ, така и за ситуацията на увреждане на местообитанието на този вид. Това е птица, която гнезди по пясъците. Когато пясъкът е покрит с почва, за да се направи път и там да ходят машини, птицата липсва.“

Аналогична е ситуацията и с черния щъркел. „Опазването на неговите местообитания е не само по линията за Директивата за птиците, но и по Конвенцията за Черно море. Черен щъркел също нямаше“, допълни Белев.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |