След 10 г. борба на 19’: Софийският Розариум възкръсна

03.06.2019 11:53 0 | Прочетена (779)

"Възстановен е старият блясък на Розариума в Борисовата градина. Интересна е историята на градината и тя може да бъде прочетена на таблата, които са поставени по алеите”, каза при посещението си на обекта столичният кмет Фандъкова. 19 минути вече 10 години убеждава общината за възстановяването на това уникално и задължително за столицата на Страната на розите пространство. И през пролетта на миналата година тя наистина започна работа по обекта, която завърши – макар и с повече от 6 месеца закъснение, през този уикенд. Възстановането на розовите храсти по възлови булеварди като България също е по идея на 19’. При това, отлично реализирана от кмета на София.

Възкръсването на розариума е втора победа на 19 минути за благото на Борисовата градина, след като отново след упорита наша борба кметството почисти, а освен това отново сложи липсващите елементи и надписи на бюстовете на великите българи по алеите на парка.

Преди това, в продължение на повече от 20 години, те бяха безжалостно разграбвани и цапани от мародери. За срам на нацията, единственият поддържан през цялото време след промените паметник беше арменският в чест на Пейо Яворов. Сега всички са в достоен вид, както подобава, и 19 минути се радва на тази важна не само за нас, а за всички софиянци победа, която постигнахме, като и лично се включихме в описването на личностите от монументите, някои от които бяха неузнаваеми и необозначени, тъй като подобни исторически музеи на открито няма на много места по света.

Розариумът, който отвори, възстановен в своя вид от 1984 г., е на площ около 3 декара. Има нови алеи, ново осветление и нова поливна система. Засадени са 2000 рози от над 50 различни вида, а поставените табели пред тях дават информация за отделните видове. Инвестицията е на стойност от 780 хиляди лева.

"Предстои и обсъждане на изработения подробен устройствен план на Борисовата градина. Журито е избрало най-консервативния вариант. Планът е гаранция, че и в бъдеще паркът няма да бъде застрояван. Личната ми позиция е, че Борисовата градина трябва да се запази във вида, в който е създадена, в който я познаваме и я обичаме", каза кметът Фандъкова.

Тя ще настоява за промени в проекта, които да гарантират запазването на парка в сегашния вид. Кметът Фандъкова посочи, че не приема предложението на архитекта за изграждане на климатично училище. "Ще настоявам да се запазят обектите на Спортна София и конната база на мястото, на което са в момента, съществуващите стадиони трябва да бъдат реконструирани, но не и разширявани. А на Юнак да имаме ледена пързалка, както беше преди 30 години, вместо поляна за срещи, каквато е предвидена от проектанта”.

 На 5 юни в УАСГ на бул. Хр. Смирненски, официално ще бъде представен и впоследствие ще бъде подложен на обсъждане планът за реконструкция на най-големия парк на София. След презентацията пред обществеността, всеки има възможност да отправи своите забележки и идеи в Район Средец. Конкретните срокове могат да се проверят на неговия сайт.

Темата вече започва да предизвиква напрежение, което, разбира се, е свързано и с предсрочните избори за кмет и Столичен общински съвет наесен.

За онези, които не смятат да се включват в политизираните дискусии, а нямат търпение да посетят наистина красивия Розариум, който с годините само ще се разхубавява и цветето – символ на страната ни ще опасва всички градински мебели, особено новите арки, даваме информация за най-интересното в селекцията.

    113-годишният градински кът ще даде възможност на любителите на флората да видят 120-годишната роза, носеща името Князът на България, която вече е разцъфнала в бяло. Тя е открита във Франция от проектанта на Розариума – ладшафтен архитект Росен Гурков. Цветното пространство е стигало до езерото Ариана, а заради Националния стадион Васил Левски са „отхапали“ от площта на градината, разказа специалистът. В червено цъфти пък Цветелина Романтика – роза,  взета от френски производител, но с името на българско момиче, загинало при автомобилна катастрофа. В цветното пространство, освен споменатите 2000 стръка рози, има общо 7000 растения, включително и жив плет, който се вие около алеите.

В центъра на Розариума фонтанът е копие на някогашния най-стар в София. Вечер в градината има ефектно осветление с фенери.

   За да не бъдат изкушавани бандити да посегнат на цялата красота, обектът има 24-часова жива охрана, а Фандъкова е изискала да се поставят и камери за видеонаблюдение.

Кметът допълни информацията за предстоящата реконструкция на най-големия парк в милионния град, като подчерта, че въпреки слуховете, автокъщата на територията му ще бъде премахната, а на къпалнята Мария Луиза няма да има строителство на сгради.






 
 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |