ООН обяви пластмасата за опасен отпадък

Свързани новини

20.05.2019 13:34 0 | Прочетена (962)


На 10 май 187 страни гласуваха за включване на пластмасата като опасен отпадък и за засилване на контрола върху международната търговия. Базелската конвенция за контрол на трансграничното движение на опасни отпадъци и тяхното обезвреждане изисква правно обвързващи стандарти за внос и износ на токсичните материали. Тъй като за първи път споразумението вече включва и пластмасата, с изключение на пластмасите от полиетилен, полиетилен и полиетилен, то трябва да се изготвят и стандарти за боравенето с изкуствения материал, съобщи Greentech.bg.

Новото споразумение предоставя на страните с по-ниски доходи – особено тези в Югоизточна Азия – по-голям контрол върху безразборното изхвърляне на токсични материали. “Това е решаваща първа стъпка към спиране на използването на развиващите се страни като сметище за пластмасовите отпадъци на света – особено тези, които идват от богатите нации”, каза Вон Ернандес от Break Free From Plastic.

Европейските нации и САЩ изнасят отпадъци към редица африкански и азиатски страни като начин за отърваване от своите отпадъци и опасни материали. Понякога тези страни заплащат за услугите си по рециклиране или депониране, но по-често изхвърлянето става без разрешение.

Съгласно споразумението от Базелската конвенция, страните износители трябва да получат писмени разрешителни преди изхвърляне на опасни отпадъци, които сега вече включват и пластмасата.

През 2018 г. Китай забрани вноса на пластмасови отпадъци, а близките страни Виетнам, Индонезия и Тайланд забелязаха огромен скок на изхвърлянето на такива боклуци при тях. Промяната доведе до криза. Пристанищата в САЩ и Европа започнаха да преливат с пластмаса, докато износителите се борят да намерят нови места за изхвърляне.

Един милион граждани по целия свят подписаха онлайн петиции в подкрепа на новото споразумение. „Пластмасовите отпадъци са признати за един от най-неотложните екологични проблеми в света“, казва Ролф Пайе, изпълнителен секретар на конвенцията. “Фактът, че тази седмица близо 1 милион души по света подписаха петиция, в която се призовават страните по Базелската конвенция да предприемат действия … е знак, че обществената осведоменост и желанието за действие са високи.”

Снимки: Jasmin Sessler

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |