Протест срещу масово отравяне на пчели в Плевенско

03.05.2019 10:09 0 | Прочетена (738)


На 5 хил. пчелни семейства в Плевенско са изтровени в резултат на безконтролно пръскане с пестициди от страна на земеделските стопани и на арендаторите.

И в момента комисии в Областната дирекция Земеделия прави проверка по сигнали на пчелари, които всеки ден подават сигнали за умрели пчели. Гледката наистина е жестока. В Долна Митрополия например пчеларят Мирослав Маринов казва каза пред БНР, че улиците са осеяни с умрели пчели, а само неговите съсипани кошери са 300.

В събота пчеларите от Плевен ще протестират пред областната администрация.

Обикновено пръскането е по празниците около Великден, когато институциите почиват и нарушителите не спазват никакви изисквания.

„Тази година те са повече от предходните години. Първо бяха отровени в овощни градини в Пелово, Долна Митрополия, Биволаре, Одърне, Бреница, Тръстеник. Някои от пчеларите не съобщават, защото процедурите по установяване на виновника са продължителни и сложни. Пробите, които се изпращат за анализ, плащането им се поема от пчеларя и това възпира, тъй като те са около 400-500 лева“, каза председателят на Областния пчеларски съюз доц. Юлиян Станчев.

„През Великденските празници продължи интензивно пръскането в нарушение на наредби и закон. Основно правило в Растителна защита е да не се пръска по време на цъфтеж. Пръсканията бяха през деня, без да се предупреждават пчеларите“, добави той.

„Числото на отровените пчелни семейства е доста голямо и затова ние протестираме“, посочи доц. Маринов.

За четвърта поредна година се подава сигнал за отравяне на пчели от земеделци, има и дела, но санкционирането е трудно.

„Дело се води от миналата година, в същото време на същите места се случи отравяне. Защото се нарушават правилата на Растителна защита“, обясни Маринов.

Според него няма наказани, защото „са сложни процедурите по установяване - трябва да има растителна проба, анализ, анализ на умрели пчели, делата се водят 3-4 години и така се размива и закъснява санкцията“.

Източник: БНР















Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |