До 25 ПЪТИ по-мръсен въздух в София уикенда

Свързани новини

03.12.2018 11:42 0 | Прочетена (1035)


Концентрацията на ФПЧ 10 в някои квартали на София беше до над 25 пъти над пределно допустимата граница в събота, показаха измерванията на независимата лаборатория. В неделя сутринта концентрациите вече са около 900 μg/m3 – около 20 пъти над границата. Има и места, където е „само” 4 пъти по-висока. И през уикенда, но и цял ден в понеделник всеки можеше да усети колко голяма е драмата и колко замърсен е въздухът.
Излагането на подобни нива на канцерогенно замърсяване значително увеличава риска от рак, респираторни и сърдечно-съдови заболявания, преждевременно раждане, дефекти при раждането, преждевременна смърт и др. Само днес в България, като резултат на замърсяването ще умрат 40 души, а София остава най-замърсената столица в ЕС.

По всички международни стандарти, концентрации над 200 μg/m3 се смятат за много опасни по здравето, а предприемането на мерки - за неотложно.
Припомняме, че основен замърсител е отполението на твърдо гориво, към което над 250 000 души в София преминаха поради прекомерно високите цени на парното и липсата на стратегия за газификация на града. Прекомерните цени на парното пък са следствие на ужасяващото управление на Топлофикация вече 20 години.


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |