Българите са изяли 12 хил. тона палмово масло вместо сирене за година

Свързани новини

14.08.2018 11:39 0 | Прочетена (975)


През 2017 г. във вид на сирене са изконсумирани 12 хиляди тона палмова мазнина, съобщи пред БТА членът на управителния съвет на Асоциацията на млекопреработвателите Иван Грънчаров.

В България има над 260 са млекопреработвателни предприятия, като от тях 30-40 фирми използват растителна мазнина, каза експертът. С влязлата в сила миналия месец наредба компаниите вече не могат да смесват двата типа производство и трябва да решат дали да произвеждат същински млечни продукти или имитиращи.

"Надявам се това да промени баланса при продажбата на имитиращи и истински продукти. В много страни са забранили използването на растителни мазнини", добави Грънчаров. По думите му проблемът с растителните мазнини е, че се влагат в сиренето и кашкавала в големи количества. Истинското качествено сирене би трябвало да струва поне 9 лв., каза млекопреработвателят.

Той съобщи, че изкупната цена на суровината се повишава в последните години, следвайки нивата в ЕС. Заради недостига на местна суровина около 20% от млякото е от внос.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |