Къде изчезнаха врабчетата?

11.05.2020 10:43 0 | Прочетена (265)

Сядали ли сте неотдавна на пейка в парка, на който и да е по-голям град в страната? Няма как да го направите, защото ще получите тлъста глоба заради ограничителните мерки.


Ето защо може би не сте обръщали внимание на странен феномен – гълъби има, но врабчетата отсъстват от пейзажа. Не, това не е никаква измишльотина.


 

За съжаление градовете в България

вече са в класацията на европейските метрополиси по този нерадостен показател. Изчезването на популацията на малките сиво-кафяви птичета е факт.


Оказва се, че дребните градски обитатели, които бяхме свикнали да приемаме за вечни и които до неотдавна бяха най-многобройните пернати в страната, са намалели с повече от 30% – 50% за последните 10 години.


Причината за това, според специалистите е замърсяването на средата, в която живеем. Особено в градовете трагедията е пълна.


Презастрояването, мръсният въздух, увеличаването на шума, прекалено многото автомобили, липсата на зелени площи, отсичането на все повече дървета са показателите причина за изчезването им.


Малките симпатични птички не понасят този начин на живот, който за нас се е превърнал във всекидневие.


В Лондон например за последните 25 години

врабчетата практически са изчезнали, а това съвпада с масовото увеличение на дизеловите автомобили в градовете, което започва в началото на 80-те години.


Резултатът е, че британската столица влиза в новия век практически без птичето, което още Шекспир е възпявал.


Париж, градът на Едит Пиаф („пиаф“ значи врабче на френски диалект), също отчете липсата им.


Засега те нямат намерение да се върнат, защото в града липсват насекоми, зрънца, семенца, че дори и трошички хляб, които са основната им храна.


Експертни проучвания показват, че негативните фактори, които влияят върху състоянието на популацията на врабчетата, са предпоставка за влошаване и на качеството на живота на хората.


Още миналата година орнитолози забелязаха чувствителното намаляване на популацията на врабчета. От тази година в София, те практически отсъстват от градския пейзаж.

 

Източник: novotopoznanie.com

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |