Нови три двойки царски орли са открити в района на Сливен

12.03.2020 11:05 0 | Прочетена (831)

Нови три двойки царски орли са били открити в началото на март от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ в района на Сливен и с тях общо броят им в страната вече е 32. Това съобщиха от пресцентъра на EVN България - Пловдив. За сравнение с 2000 г., когато двете дружества са започнали активните дейности за опазване на вида, броят на известните гнезда е бил 7.

С новите птичи семейства популацията на вида около Сливен достига осем двойки, което превръща района във второто най-важно място за гнездене на царския орел след Сакар, където живеят десет двойки, уточняват от електроразпределителната компания. Птиците в момента ремонтират гнездата си, а мониторингът на другите двойки продължава.

В периода 2013 - 2018 г. Електроразпределение Юг и БДЗП са реализирали проект "Живот за царския орел", чрез който са били обезопасени 2 340 електрически стълба и 42 км въздушни електропроводи, които представляват 126 км проводници. Положени са били 43 км подземни електрически кабели, които заменят близо 70 км опасни за птиците въздушни електропроводи, предаде Нова тв.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |