Босът на златодобива свързан с Гад Зееви

08.10.2012 11:51 0 | Прочетена (5037)

Милиарди долари са изнесени от България напук на родното законодателство от добив на злато и други ценни елементи в недрата на нашата земя. За да си го представим картинно – пари, колкото за едно Белене. Срещу какво? Ами правителството на Костов е договорило концесията срещу 6 милиона долара, за да мине челопешката мина в частни ръце и скандалните 1,5% от печалбите, които по царско време падат на 0,75% .

При положение, че дори най-изостаналите африкански държави вземат от конкистадорите 50% от стойността на златото си, за да им позволят да ги дупчат и тровят. Как става всичко това вече 12 години?

В новия си брой седмичникът Супер 19’ прави уникално разследване по темата, част от което ви предлагаме да прочетете. То разкрива една чудовищна схема, от която даже по цени на БНБ концесионерът изкарва поне 200 милиона евро годишно от нашето собствено богатство и така повече от 10 години. Това е схема, в която са замесени доста интересни личности.

„Алекс Нестор, който се представя така, въпреки че си има нормално българско име е директор Корпоративни външни отношения на Дънди Прешъс Металс в нашата страна. Билетът за късмета за него е отстраняването на предишния голям бос за България в Дънди – австралиец. Мирис на дрога се разнася около промяната по върховете на канадската компания, която добива злато в най-прекрасните кътчета на България като ги унищожава. Всичко започва в Челопеч, продължава в Родопите край Крумовград, предстои да засегне и ждрелото на Ерма – уникалния биосферен резерват край Трън. Местните хора пият отровена вода, по няколко пъти на ден преживяват локални земетресения, къщите им са напукани, те са под постоянен стрес.

Онези, които буквално отмъкват милиарди във вид на злато, уран, германий, сребро и платина инвестират в някой и друг ремонт на гимназия и читалище, дават пет лева за художествената гимнастика и имат наглостта да пускат по време на олимпиадата надписи по държавната телевизия, според които работели „В полза на обществото”.
Всъщност, работят в полза на някои негови представители, за да е възможно грабителството да не е прекратено от четвърто вече правителство.


Кои са основните играчи в приятелския кръг на Нестор?

Левон Хампарцумян по времето на Костов, когато Дънди взема за без пари концесията за златодобив, е зам.-министър на промишлеността и шеф на приватизацията. Когато Уникредит скандално приватизира на силно занижена цена най-големия български трезор Булбанк според фактите, изнасяни от тогавашната опозиция, химикът става банкер. Оглавява банката, заради което специално е променен закон.

Виктор Меламед е друга възлова фигура. Когато кабинетът Костов подарява за 100 000 долара на никому неизвестния евреин Гад Зееви БГА Балкан, а той източва от него между 40 и 60 милиона тогавашни долара (по онова време цената на най-голямото ни предприятие Нефтохим е 100 милиона долара), Виктор Меламед е дясна ръка на прословутия бизнесмен.
След управлението на Костов сигурно по случайност Меламед става почетен консул на Тайланд, което му гарантира неприкосновеност от всякакви органи в България в дома, офиса, колата му и навсякъде другаде. Почетен консул на Канада пък става другият човек на Костов – Левон Хампарцумян. Не е тайна, че Канада е родината на Дънди.

Към групичката е присъединен и наследникът на Левчо като почетен консул на Канада – олигархът със спорна слава Иво Прокопиев... Освен издател, Прокопиев е и гуру на зелените, които никога не протестират срещу златодобива,  въпреки че той е най-вредителски за природата на страната от всички видове бизнес. Да не говорим, че обхваща и територии по Натура 2000, заради което държавата може да бъде глобена за милиони от Европейския съюз. Зелените много добре знаят, че шистовия газ е цвете в екологично отношение дори при добив с фракинг (или фрактуринг, както е прието да се нарича извън тази страна), ако се сравни със златодобива”, пише Супер 19’. Цялото разследване – от днес по сергиите.  

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |