Европа ни хули заради Дънди и Eлаците

22.10.2013 14:48 4 | Прочетена (5546)

За кой ли път международният имидж на България беше поставен под съмнение  заради чужди фирми, които експлоатират природните ни богатства. Страната влезе в дневния ред на Европейския парламент. Полският евродепутат Тадеуш Цимански сигнализира за редица злоупотреби при отдаването на концесии на територията на България.
Той каза във висшия законодателен орган на Европейския съюз следното: „Концесии в България се отдават по много съмнителни схеми. Там концесионни договори сключват или българи, подставени лица на олигархични структури, близки до управляващите или компании от страни извън ЕС, обикновено австралийски и канадски фирми. Това корумпирано поведение на правителствата в България е в дълбок разрез с основната идея на ЕС - свободният вътрешен пазар.”
Евродепутатът обърна внимание върху факта, че европейските компании са изключително притеснени, защото се чувстват дискриминирани в страната ни. Той обясни, че има много жалби в европейските институции срещу престъпното (по негово мнение) поведение на концесионери от страни извън ЕС в България: „ Явно в тези страни не се гарантират високи стандарти, каквито са наложени повсеместно в ЕС”.  
В заключение Цимански призова за незабавна проверка от страна на Европейските институции по две концесии, които според него са особено притеснителни и се налага да бъдат проверени спешно.
„Трябва моментално да бъдат ревизирани концесията за добив на злато на канадската компания Дънди прешъс металс в Челопеч и Крумовград и концесията на Елаците-Мед АД за добив на златосъдържащи руди от находище Елаците в Софийска област. Вследствие от последната престъпна концесия са унищожени незаконно над 800 дка гори, прогонени са дивите обитатели птици и животни  и е заплашен живота и здравето на хората.”
Концесията на Дънди прешъс за добив на злато у нас изтича през 2030 г. Канадците дават на държавата едва 1,5 процента от придобития материал според скандалния договор подписан преди 13 години. България не е единствената държава, която е имала проблеми с въпросната фирма.
Преди години канадците са били изгонени от Киргизтан и Армения след метеж. Десетки хиляди души се вдигнаха срещу лошите условия на труд в златните мини. Стигна се до сблъсъци, в които миньорите искаха да линчуват началниците на фирмата с кирки и лопати.
автор: Розалия Николова

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |