Проф. Николай Вълканов : Шистовият газ осигурява на САЩ инвестиции и развитие

13.09.2013 13:59 1 | Прочетена (2353)

Проф. Николай Вълканов, участник в международната научно – техническа конференця във Варна на тема: „Геология и въглеводороден потенциал на Балканско – черноморския регион”, в разговор в ефира на „Радио К2” заяви позиции по следните теми:
 
Каква е целта на конференцята.
    Проф. Вълканов заяви, че целта на конференцията е да покаже възможностите на България за алтернативна енергетика. Преди няколко дни секретарят по промишлеността на ЕК е заявил, че Европа има сбъркана енергийна политика, тоест тя трябва да се обърне към нетрадиционните методи или шистовия газ. Проф Вълканов продължи, че за да върви напред страната ни тя трябва да има евтино гориво. Той даде за пример САЩ, където шистовият газ е свалил цената на природния газ с осемдесет процента и затова там има инвестиции и развитие.
Как може да се отговори на противниците на шистовия газ.
    Проф. Вълканов заяви, че може да отговори с историята. Още в края на осемдесетте години на миналия век в Добруджа са били направени сто двадесет и седем проучвателни сондажа и няма замърсяване на водата и почвата. Проф. Дейвис днес е изнесъл един много хубав доклад как това се върши във Великобритания и действително няма опасност от замърсяване и земетресения.
Може ли в България да се преборим с общественото, което е против добива на шистов газ.
    Проф. Вълканов каза, че Полша са направили проучвания и са минали на добив, в Румъния се правят проучвания, Великобритания прави проучвания и ние ако искаме да се развиваме трябва да вървим по този път. В противен случай не трябва да се оплакваме, че младите хора бягат в чужбина и доходите са ниски. Всички обещават високи доходи, но те няма откъде другаде да дойдат.
Как са успели да привлекат толкова спонсори на конференцията и какви са очакванията за резултатите.
   Проф. Вълканов каза, че всъщност няма чак толкова спонсори, защото конференцията не се нуждае от много голямо финансиране. Всеки сам си плаща участието, а то не е чак толкова скъпо. Що се отнася до резултатите проф. Вълканов каза, че на нея не се взимат решения „за” или „против”, а се изнасят тези и антитези. Решенията се взимат от парламентите и правителствата, а конференцията може само да даде доклад или препоръка. Ценното на един такъв форум е предоставянето на експертно мнение, което ще бъде дадено на обществото.
Само подкрепящи шистовия газ ли участват на конференцията или има и хора на противно мнение.
    Проф. Вълканов каза, че участват и привърженици и противници. Участие взимат всички български учени от областта на геологията. Разбира се тези хора имат много опит и са показали, че при опитите правени в България не е имало никакъв проблем и страхът в хората трябва да бъде преодолян. „Когато има мониторинг и всичко е честно и открито няма нищо страшно. Начинът да се информира общесвото е чрез медиите” завърши проф. Вълканов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.
 


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |