Танкер отрови залива на Манила с 500 т. нафта

Свързани новини

09.08.2013 11:05 0 | Прочетена (2128)

Водата на залива на филипинската столица Манила е почервеняла, тъй като превозващ гориво танкер е изхвърлил там 500 т. нафта в четвъртък, съобщи шефът по екозащитата към бреговата охрана Жоел Гарсиа.

Този инцидент може да предизвика сериозна опасност за околната среда. Вече има информация за хора, които са постъпили в болница поради затруднения с дишането, поради изпаренията, идващи от разлива. Поставени са плаващи заграждения, които да ограничат разпространението на нефтеното петно. Властите извършват оценка на щетите, нанесени на природната среда. Днес петното, което е с площ около 300 квадратни километра, се придвижи към устието на залива, допълни Гарсиа.

До момента около 20 км. от крайбрежието край Манила вече са били засегнати от разлива. Властите са забранили улова и продажбата на риба от засегнатия район.

Танкерът М/Т Макисиг, способен да пренася 34 000 барела гориво, и неговият екипаж са задържани. Корабособствениците ще бъдат задължени да заплатят операциите по отстраняване на щетите, ако разследването докаже вината на екипажа. Освен това на капитана и моряците може да бъдат повдигнати обвинения за криминално престъпление.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |