Грийнпийс проникнаха в атомна електроцентрала

Свързани новини

15.07.2013 13:36 0 | Прочетена (2127)

Над 20 активисти на "Грийнпийс" успяха да прескочат загражденията и да влязат в атомна електроцентрала на френската компания "Електрисите дьо Франс" (ЕДФ) в Трикастен, Южна Франция, като настояха правителството да я затвори. За акцията съобщава самата международна природозащитна организация, цитирана от Ройтерс.

"С тази акция "Грийнпийс" призовава Франсоа Оланд да затвори ядрената централа "Трикастен", която е сред петте най-опасни във Франция", обясни в изявление Яник Руселет от Грийнпийс-Франция.

Облечени в червено, активистите са успели да влязат по здрач в централата и да разпънат огромен жълто-черен банер на стената. Над снимка на френския президент Франсоа Оланд пише: "Трикастен", ядрена катастрофа – готов ли сте да платите цената?"

Говорител на централата отрече активистите да са стигнали два от реакторите на централата и разказа, че до 6.30 ч. 17 от тях вече са били арестувани за неоторизиран достъп. Другите са се вкопчили в металните конструкции и стълби.

Френският президент пое ангажимент да намали делът на ядрената енергия в електрическия микс на страната от 75% на 50% до 2025 г. Оланд също така заяви, че иска да закрие от 2017 г. най-старият завод в страната във Фесенхайм, близо до границата с Германия,.

В тази връзка Грийнпийс заявява, че за да спази обещанието си, държавният глава трябва да затвори най-малко 10 реактора до 2017 г. и 20 – до 2020 г. Според природозащитниците "Трикастен", който е построен преди 30 години, също трябва да влезе в тези сметки на президента и да бъде затворен.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |