Въздухът в София в пъти по-замърсен от този над Змейово

20.05.2013 13:25 0 | Прочетена (2258)

Полигонът Змейово не е източник на вредни вещества, които да влошават качеството на атмосферния въздух в района до нива над допустимите норми.

Това е заключението от измерванията на стационарните автоматични станции, които са част от Националната автоматизирана система за контрол на качеството на атмосферния въздух и предават данни в реално време, стана ясно днес по време на съвместен брифинг, в който взеха участие министрите на околната среда Юлиян Попов и на отбраната Тодор Тагарев, предаде БГНЕС.

От представените таблични данни и графики могат да бъдат направени и следните изводи: нивата на замърсителя ФПЧ10 за района на полигона и на гр. Стара Загора като цяло са по-ниски с сравнение с нивата на замърсяване в страната- например в София, Перник и Пловдив. Нивата на азотен диоксид за района на полигона са много по-ниски от допустимите норми. А замърсяването със серен диоксид в района на полигона и на Стара Загора не представлява проблем. В изследваните зони средногодишната норма на концентрация на ФПЧ10 тя е под допустимата средногодишна норма.

Подобен е изводът и на Института по отбрана за Централния артилерийски технически изпитвателен полигон - Змейово, в доклад на полк. доц. д-р Стоян Балабанов. Полигонът не е причина за обгазяванията и замърсяванията в Стара Загора, се казва в него. Декларира се,че на територията на полигона не се извършва утилизация или унищожаване на излишни боеприпаси, а МО гарантира и осигурява прозрачност в дейността на полигона.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |