Холандия забрани фермите за добив на кожа от норки

Свързани новини

20.12.2012 11:38 4 | Прочетена (3729)

Тази седмица организациите за защита на животните в Холандия празнуват една дълго чакана победа. Във вторник Сенатът гласува в полза забраната на ферми за отглеждане на норки заради кожата им. Забраната ще влезе в сила от 2024 г., което означава, че до тогава в Холандия не трябва да има ферми за кожа с естествен косъм. „Четири лапи” приветства забраната и се надява, че и други държави ще последват примера на холандците. Това решение е заявка, че страданието на животните в името на модата вече не е приемливо.

При шест милиона норки годишно, отглеждани заради кожата им, Холандия се нарежда на второ място в Европа (след Дания) по производство на кожа с косъм от норка. Политическите дискусии за забраната на фермите за норки започнаха през 1999 г. Закон, предлагащ забраната им до 2018 г., беше приет от Втората камара, но не получи мнозинство в Сената. Основният аргумент против забраната бяха финансовите затруднения, които тя би причинила на фермерите. Затова първоначалният проектозакон беше изменен да влезе в сила от 2024 г. и да бъдат изплатени финансови обезщетения на фермерите на стойност общо 28 милиона евро.

„Четири лапи” се надява, че и други държави ще последват примера на Холандия. „Щом Холандия може да забрани по етични причини индустрия с шест милиона норки годишно и 159 производителя, то и другите държави нямат основание да поддържат тази жестокост към животните”, казва Томас Питч, експерт по диви животни към „Четири лапи”.

През 1995 и 1998 г. в Холандия бяха наложени забрани за отглеждането съответно на лисици и чинчили за кожа с естествен косъм, които влязоха в сила от 2008 г. Забраната на фермите за норки ще сложи край на всички ферми за производство на кожа с косъм. холандия е първата страна от световните топ производители на кожа с естествен косъм като Дания, Финландия, Полша, Китай, Сащ и Канада, която е решила да забрани всички ферми за добив на този продукт.

„Четири лапи” води кампании за забрана на фермите за кожа и за европейска забрана на износа и продажбата на продукти от кожа с естествен косъм. През ноември организацията стартира онлайн парад срещу водещи модни къщи, които продават такива изделия. На http://furfree-parade.org заинтересованите хора могат да се регистрират и да изпратят гол аватар, който да протестира в онлайн пространството.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |