Четири лапи апелира: Не подарявайте животни за Коледа

19.12.2012 13:47 2 | Прочетена (2494)

Традиционно в периода преди Коледа се увеличават покупките на домашни любимци, които в празничния ден се превръщат в интересен подарък за близки и роднини. В началото радостта от новия член на семейството е голяма, но голяма част от животните бързо омръзват на новите си собственици. И тъй като не могат да ги върнат обратно в магазина, всяка година немалко от тези животинки се озовават в селски дворове, приюти или просто на улицата. Организацията за защита на животните „Четири лапи” апелира към отговорност у гражданите: „Какво се случва с нежеланите подаръци? Не подарявайте животни!”

„Какво ли да купя за Коледа? Всеки се е сблъсквал с този проблем. Но докато ДВД-то и вратовръзката на цветенца могат да се сменят в магазина, животното не може да бъде върнато”, казва Явор Гечев от „Четири лапи”. Последствията: в най-добрия случай някога толкова обичаните „подаръци” се озовават в приют, където често остават с години и водят тъжен живот. В най-лошия случай биват изхвърлени или „разкарани” по друг начин – въпреки заплахата от наказание.

„Изхвърлянето на животни у нас се наказва с глоба, но досега не сме чули за санкционирани”, уточнява Гечев. „За да не бъдем причина за увеличаването на броя на скитащите по улиците кучета и котки е по-добре вместо животно, за Коледа да подарим книга със съвети за отглеждане на домашен любимец. Така можем да се подготвим по-добре за новото попълнение и да установим дали животното изобщо ще се впише в семейството, както и в нашите служебни и финансови възможности.”

Който след дълги размисли все пак реши да подари домашен любимец, нека първо потърси в някой приют или в обявите за нуждаещи се от дом животни. Там чакат десетки кучета и котки, които имат нужда от ново семейство. Ако държите да купите животно с родословие – направете го от лицензиран развъдник, който е член на съответния киноложки клуб. Не купувайте от пазари, зооборси или зоомагазини, тъй като много често предлаганите там животни са с неясен произход и здравословно състояние. От „Четири лапи” също така съветват никога да не купувате животно от съжаление, тъй като всяка покупка стимулира некоректните търговци на животни да продължават да експлоатират чувствата на състрадателните потребители. Ако попаднете на животни за продажба, които се отглеждат при лоши условия, подайте сигнал към съответната областна дирекция по безопасност на храните.

От началото на седмицата благодарение на JCDecaux, които са партньори на „Четири лапи” в кампанията „Вземи ме вкъщи”, на ул. Витоша в столицата са разположени плакати, призоваващи столичани да се откажат от покупката на животно за коледен подарък.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |