Инж. д-р Георги Тончев: Зелената енергия е по-евтина от атомната

Свързани новини

09.10.2012 15:55 3 | Прочетена (5332)

Истина ли е, че зелената енергия е по-евтина от ядрената?

Този въпрос има еднозначен обективен отговор – истина е. Но тъкмо затова се правят различни спекулации, за да се докаже обратното.
Ще посоча само две направления на спекулациите:

Първо – При изчислението на показателите на една инвестиция обикновено се смята, че тя ще се възвърне за около 7 години, при което средната годишна възвращаемост е около 14% от вложения капитал. Това е случай за устойчива и предсказуема икономическа  среда- В среда като сегашната, инвестициите се смятат за по-късо време. И по принцип не се правят, ако се изплащат по-дълго от 5 години. Например у нас чуждите инвестиции през последните години паднаха 7-8 пъти, което е красноречиво доказателство за въздържанието на инвеститорите. И за очакванията им, че не могат да разчитат на приемлива  възвращаемост.

Когато се смятат енергийни инвестиции с твърда изкупна цена за произведения ток на 100% осигурен пазар е допустимо срокът да бъде до 12-15 години, но не повече. Всякакви по-дълги срокове, че примерно АЕЦ ще работи ефективно 30-60 години са тотални спекулации. Едва ли има частна банка в света, който изобщо да разгледа такъв инвестиционен план.

Второ – при сметките за инвестициите в АЕЦ винаги, и много силно, се подценява рискът. Например загубите от аварията в АЕЦ Чернобил и в частната АЕЦ Фукушима се изчисляват на стотици милиарди евро досега. Но това са малки суми, в сравнение с крайните числа, които едва ли някой скоро ще може обективно да сметне.
инвестиционна програма за АЕЦ няма да излезе на печалба. А на практика частните АЕЦ печелят, защото загубите при атомните катастрофи ги плащат държавите и хората, включително и с най-ценното си.  Миналогодишен пример: частната АЕЦ Фукушима.

Затова може категорично да се каже, че след като има по-евтини и по-безопасни начини да се произвежда енергия, например от децентрализирани  ВЕИ,  то е глупаво да се поема този риск от държавите и хората. И то заради обогатяването на шепа частни инвеститори в АЕЦ. Без изобщо тук да разглеждаме риска от напълно реалната заплаха за нарушаване на установилата се еволюция на нашата цивилизация.

 
Иде зима и хората са много притеснени от сметките за отопление – как вие успявате да не плащате и стотинка?


Не е възможно за всички отоплението да бъде напълно безплатно у нас сега. Но е напълно реално то да бъде около 4-5 пъти по-евтино за много хора. Има различни начини за това. Един известен начин е със земно свързани термопомпи, които използват повечето скандинавски домакинства и даже сградата на британския парламент в Лондон от 40 години насам.
Друг начин е леко да се подгряват входовете на термопомпите (или познатите ни климатици), при което вкараната топлина неколкократно се умножава от самите термопомпи.  Ако това подгряване става с отпадна топлина от кухни, бани, миялни, перални или от охлаждането на най-различни промишлени инсталации, то отоплението става още по-евтино
 
София има два огромни проблема – слабото улично осветление и големият шум – как могат да бъдат решени?

Наднорменото шумовото замърсяване е силен стресов фактор за хората и то е по-големият проблем от слабото осветление. А пък проблемът със слабото осветление не е само осветителен, а енергиен и екологичен. Защото и слабото осветление харчи ток. То е слабо, не защото няма достатъчно ток, а по съвсем други причини.

Имаме новопатентована разработка за крайпътни шумозащитни стени от фотоволтаични панели, които едновременно решават и двата огромни  проблема. И то без да се ангажира, нито допълнителен терен, нито електричество от мрежата. Преградните стени от фотоволтаици денем генерират ток, който се акумулира на място и се ползва за нощното осветление. Дори има възможност токът да захранва и други консуматори, включително и да зарежда акумулаторите на електрически и хибридни коли.
 
 
Какви други идеи имате за развитието на милионния град?
Известно е, че няма голям град в света, в който транспортните му проблеми да са решени на достатъчно добро ниво. Автомобилните задръствания по улиците на милионните градове по целия свят никъде не са преодолени. За тяхното намаляване стандартно се изграждат подземни електрически железници. Но това е твърде скъпо и бавно, защото самото строителство е подземно. Освен това е свързано със скъпи отчуждителни процедури за освобождаване на терени за влаковите станции в скъпите централни части на градовете, а и с археологични проблеми, в София, например.

Едно нескъпо и бързо осъществимо решение е да се изнесе обществен транспорт над натоварените градски пътни трасета и да ги разтовари по този начин. Това става с въжени линии, примерно над реките. За София: над Перловската и Владайските реки. Така веднага ще се облекчи движението по булевардите „Евлоги Георгиев” и „Сливница”, които се разполовяват от тези реки и са едни от най-задръстените в София.  А самите панорамно-остъклени кабинки (вагончета) на лифтовете ще предлагат гледки към централните части на града от птичи поглед, което само по себе си е атракция за столичани и гости на София. И за транспорт до историческия хълм Царевец във Велико Търново, например.

Въженият лифтов транспорт е в пъти по-енергийноефективен от наземния и подземния електрически транспорт. Съответно и по-природосъобразен. Не случайно, преди Олимпиадата в Лондон пуснаха градски лифт над Темза.
Съгласно един наш нов патент предвиждаме  напълно устойчиво градско транспортно решение с  изцяло обезопасен градски лифт, по чиито трасе  са монтирани фотоволтаици, които генерират ток за движението и на самия лифт.


Бихте ли перифразирали и вие известната американска фраза: “Икономиката, глупако!” на “Образованието, чичовци”? С други думи кой е големият проблем на България днес и в бъдеще?

Този въпрос има твърде дълъг отговор. Ще пробвам кратко, с което поемам голям риск. Знанието е най-достъпно точно сега, в сравнение с периода на цялата позната човешка история. И същевременно точно сега ясно се виждат икономическите предимства на новите знания. Затова, радикално нови образователни програми, широко включващи, не само иновации, но и знания как да се правят те, са най-предпочитани за икономиката във всичките й сфери.

Известно е, че единственият познат, сигурен и устойчив начин икономиката да е пазарно конкурентна е новото знание, въплътено в конкретни пазарни иновации. Затова известната американска фраза: “Икономиката, глупако!” бих допълнил с една дума “Конкурентната икономика, глупако!”. Което пък означава, че образованието трябва да има акцент в иновациите и предприемачеството. Тогава перифразата на “Образованието, чичовци” бих допълнил така “Образованието с иновации, чичовци”?
 

В какво вярвате?

На този лексиконен въпрос бих отговорил – в себе си, но не винаги.
 

Коя книга промени живота ви?

Трудно ми е да откроя една единствена книга. Може би редица тези от „Третата вълна” на Алвин Тофлър са напълно в контекста на това интервю.
 

Коя е най-голямата ви загуба?
Не знам, защото загубите (дали са големи или малки) не мога да  оценя от малка дистанция във времето.
 

А с какво печелите хората?
Стремя се да бъда обективен и справедлив, което като, че ли вече не е на мода.
 

Когато се озовете пред Господ, какво ще му кажете?

Зависи от часа. Съответно: „Добро утро”, „Добър ден” или „Добър вечер” . Ако Господ е французин вместо „Добро утро” ще кажа „Добре ли спахте ”
Роден 1953 г. във  Велико Търново, авиоинженер-пилот от ВНВВУ Долна Митрополия, електроинженер, ВМЕИ – София, доктор на техническите науки, ВМЕИ – София, специализация по изкуствен интелект Есоle De Mine Superior – Париж, Франция, специализация за технически и инвестиционни оценки Cardogan Finance – Лондон, Великобритания; работил като директор на Стопански комбинат „Електроизграждане”, изпълнителен директор на Инвестиционен фонд „Енергоинвест”, председател на Съветите на директорите и мажоритарен собственик на акциите на:„Стартон инженеринг” АД,     „Нова ват” АД,„Аеротек” АД,„Ековат” АД, „Екоенергийни системи” AД, основател, дарител и председател на фондациите: „Ековат технологии” и „Българска фотоволтаична фондация”, преподавал в ТУ – София,
СУ „Св. Климент Охридски”, Carnegie Mellon University,  Pittsburgh, PA САЩ
Главен редактор на сп. “Моите пари”, в-к „Акционер” и на Интернет сайтове: www.tonchev.org , www.tonchev.net , www.b2b.bg, www.bulrate.eu ,  www.novawatt.eu,  www.wind-tek.eu
www.ecowatt.eu, www.novadrive.eu, www.eldrive.eu , www.drivetek.eu, www.еcoteck.eu,   www.solar-plus.eu, , www.solextra.eu, www.starton.biz  и др. Има над 500 патента в областите на енергетиката, строителството, енергонезависими сгради, слънчева, вятърна,  горивна и хибридна когенерации, климатизация, електрически генератори и двигатели, ротационни горивни двигатели, инерционни, гравитационни и антигравитационни регенеративни системи, напоителни системи, соларни ПАВЕЦ, хибридни жично-оптични електро-комуникационни фидери и телекомуникационни системи, електро и хибридни автомобили, релсов транспорт, кораби, самолети, подводници, пътнически въжени линии, кибернетични енергийни системи, изкуствен интелект за управление на енергоинвестиционни, технически и медицински системи и др.

ГЛЕДАЙТЕ ТУК!!!


Борис Ангелов

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |