Ликвидаторите на аварията във Фукушима облъчени с опасни дози

Свързани новини

19.07.2013 11:36 0 | Прочетена (2208)

Облъчените с опасна доза радиация участници в аварийните работи на японката АЕЦ "Фукушима 1" са почти 2000, съобщава японският в. Asahi, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В рисковата група според изданието са се озовали 1973-ма ликвидатори, които са били подложени на облъчване над 100 милисиверта. По такъв начин броят на облъчените служители на "Фукушима 1" се оказва 10 пъти по-голям, отколкото твърдеше компанията оператор Tokyo Electric Power (TEPCO).

Сегашните резултати са станали ясни в резултат на допълнителна проверка, след като TEPCO признала, че не разполага с пълните данни за здравословното състояние на своите служители. Около 3000 ликвидатори в първите две седмици след аварията са работили без индивидуални дозиметри и затова не са могли да следят получената доза радиация.

Дозите в размер над 100 милисиверта, получени за кратко време, според експертите значително повишават вероятността от онкологични заболявания. Все още не се съобщава за случаи на възникване на рак сред служителите на "Фукушима 1".

В резултат на аварията на АЕЦ-а през март 2011 година едновременно в три реактора настъпи разтапяне на горивните пръти. Обширни територии в страната бяха подложени на замърсяване с радиоактивни вещества. Около района на станцията бяха евакуирани около 80 000 души.

Сега проблемните енергоблокове са приведени в състояние на "студено спиране", води се подготовка за извличането на ядреното гориво.

На 18 юли бяха фиксирани облаци пара в района на петия етаж на трети енергоблок на АЕЦ "Фукушима 1", но според експертите на TEPCO може да става дума за изпарение на дъждовна вода от разположения близо до реактора технически басейн.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |