Зеленият октопод се намърда в реформаторския блок

Свързани новини

09.07.2013 15:20 2 | Прочетена (2514)

ПП Зелените, които гравитираха при тройната коалиция около БСП, сега се намърдаха в реформаторския блог. В десния проект освен Зелените влизат ДСБ, Движение България на гражданите на Меглена Кунева, Народна партия Свобода и достойнство и Синьо единство. От Зелените в реформаторския блог се изявява Андрей Ковачев.
Той е биолог и е от 1991 г . в Сдружение за дива природа “БАЛКАНИ”. На неговия профил пише, че има интереси в природозащита, опазване на околната среда, планини, македонския въпрос “От 1991 година съм в неправителствените приодозащитни организации (СДП “БАЛКАНИ”) и досега винаги съм се старал да държа дейността им отдругата страна на барикадата по отношение на политическите парти"и. Влизането в ПП "Зелените" е по-скоро липса на избор, а не моят личен избор, пише той.
Идеолог на ПП "Зелените" е Петко Ковачев, брат на лидера на партията – Андрей Ковачев. За двамата се твърди, че са близки до кръга "Капитал" и Иво Прокопиев. Те отдавна държат оперативна програма Околна среда, където се представляват от Катерина Раковска, съпруга на лидера на ПП Зелените Андрей Ковачев. Странно защо ли всички средства на ос 3 биоразнообразие, вместо да се дадат на НПО и на общините, са прехвърлени в държавни структури на МОСВ и ИАГ, където зелените имат роднини и патньори – например отклоняваха се към парк Витоша, докато му беше шеф Тома Белев.
Тримата имат представители в консултативните съвети на всички европейски програми - Транспорт, регионално развитие, селски райони, човешки ресурси. Тяхната дейност чрез основаните над 50 сдружения и фондации покрива площта на цялата страна, а посредством участието на Андрей Ковачев във Висшия екологичен експертен съвет към МОСВ се създава възможност пряко да се оказва влияние и да се оказва натиск върху всички важни инвестиционни проекти в нашата страна, независимо дали те са частни, или пък публични.
Парите са отчетени като срещи, мероприятия, семинари, доклади, командировки. От 2010-а се усвояват 2 милиона лева, получени от МОСВ за опазване на биоразнообразието на Витоша и изграждане на екопътеки, заслони и друга инфраструктура на туризма. Още 1 млн. и 290 хил. лв. са отпуснати от същото министерство за други подобни дейности.

Мащабното финансиране не оправдава трагичното състояние на природния парк. Често срещана гледка са занемарените пътеки, липсата на указателни табели, липсата на тоалетни, нито пък на кошчета за боклук. Някои места просто приличат на лунни пейзажи. Голямо опазване на природата е било!

Следствие от безхаберието е и смъртта на петима души, при това на едно и също място – Боянския водопад. Има и над 60 ранени на същото това място. Черната статистика продължава и с ежегодните по 160 инцидента в ски зоните. Всичко това е отчетено от Българския червен кръст.

Десетки са незаконните обекти, включително лифтове, издигнати може би в името на опазването природния парк. Въпреки че вече има издадени заповеди за премахване на някои от тях от дирекция „Контрол по строителството” към Столичната община, по време на управлението на Белев не се изпълняват дори разпорежданията на съда, което е абсурдно.

Не става дума и за това, че хиляди дървета паднаха в жертва на строежите на къщи на олигарси в подножията на Витоша.

Няма да говорим и за това как през 2001 година, отново при директора Белев, епидемия от корояд, вместо да се ограничи на 60 хектара, обхвана цели 550 хектара гора на Витоша. Пак там пламна и големият пожар на Витоша, понеже не се откри време единайсет години да бъдат изчистени следите от бедствието.

От важност е да се отбележи, че и на изпроводяк около напускането на Белев от парка отново тръгна корояд на Витоша, но за него никой така и не се е загрижил.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |