Спасиха 580 екзотични орхидеи от незаконен внос

Свързани новини

25.06.2013 12:36 0 | Прочетена (2997)

Митница Бургас спря незаконен внос от Тайван на 580 живи орхидеи с корени и листа за засаждане. Пратката е задържана от бургаските митнически служители в изпълнение на Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора - CITES и регламент 338/97 на ЕС.

Това съобщават от пресцентъра на Агенция "Митници".

Спасените орхидеи са предадени за засаждане в Ботаническата градина на СУ "Св. Климент Орхидски” в архитектурно-парков комплекс "Двореца” - Балчик, който е със статут на Спасителен център.

355 броя от задържаните живи стръкове орхидеи са от рода Катлея (Cattleya). Това е тропическата красавица на орхидеите, която с едрите си цветове се е превърнала в символ на растението.

В естествената си среда вирее върху корите на дърветата. Останалите 225 стръка орхидеи са от вида Фаленопсис (Phalaenopsis). Това са орхидеите с най-дълга продължителност на цъфтене, което ги прави и най-популярни за отглеждане.

Задържаната пратка е от стръкове живи орхидеи с корени и листа без цвят, предназначени за разсад.

Получател на стоката, пакетирана в пликове и кашони, е фирма с бургаска регистрация, представлявана от руска гражданка. Изпращач е фирма от Тайпе, Тайван. При митническото оформяне на пратката служителите на Териториално митническо управление Бургас извършили проверка на документите и физическа проверка на цялата пратка и уведомили Министерството на околната среда и водите (МОСВ) по компетентност.

Установено е, че МОСВ не е издавало разрешение CITES за такъв внос. Орхидеите са иззети с протокол и са отнети в полза на държавата. Срещу вносителя е съставен акт за нарушение на Закона за митниците.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |