Нов теч на радиоактивна вода във Фукушима

06.06.2013 13:41 0 | Прочетена (2256)

Компанията-оператор на японската АЕЦ „Фукушима-1" съобщи, че е регистрирано поредно изтичане на радиоактивна вода, този път от наземен резервоар на територията на централата.

Радиоактивна вода изтича от резервоар на японката ядрената централа „Фукушима",

съобщава Би Би Си. Операторът на централата Tokyo Electric Power Company (ТЕПКО) съобщи, че техен служител е открил теча в сряда.

Ден по-рано ТЕПКО обяви, че е открит радиоактивен цезий в подпочвените води около централата.

Атомната централа „Фукушима" пострада сериозно при земетресението на 11 март 2011 г. и последвалото го цунами. Това доведе до срив на три от ядрените реактори на централата. Инженерите успяха да стабилизират централата, но ще са нужни години работа за справяне с последиците от бедствието.

В последните месеци бяха регистрирани няколко теча и прекъсвания на захранването.

Изтичане на радиоактивни води от един от подземните басейни за съхранение на отпадни води на „Фукушима" бе открито и през април.

На площадката на завода са изградени стотици огромни водни резервоари за съхраняване на замърсената вода, използвана за охлаждане на разтопените ядрени реактори.

В изявление ТЕПКО посочва, че

замърсената вода изтича от резервоарите за съхранение със скорост от една капка

на всеки три до четири секунди.

Въпреки че дружеството заяви, че течът е малък, той се случва след признанието от вторник, че подземните води около централата са замърсени. Всичко това ще направи още по-трудно за компанията, оператор на централата, да убеди местните рибари, че е безопасно да започне изпомпване на подземните води около централата в океана, коментира Би Би Си.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |