Болкоуспокояващите носят риск от сърдечносъдови проблеми

Свързани новини

31.05.2013 10:54 0 | Прочетена (1960)

Болкоуспокояващите, приемани от милиони хора в целия свят, могат да бъдат изключително опасни за сърцето, подобно на медикамента Виокс, предизвикал около 140 000 сърдечни удара и довел до смъртта на 60 000 души, преди да бъде изтеглен от фармацевтичния пазар.

Две от най-разпространените лекарства за болка -Ибупрофен и Диклофенак, повишават риска от сърдечносъдови проблеми, съобщи BBC. Това се наблюдава най-вече при завишен прием в продължително време, показва най-ново проучване.

Пациенти, страдащи от артрит, често приемат лекарствата, за да облекчат възпалението и болката. Според изследователите обаче това може да предизвика усложнения и дори инфаркт.

Мащабно международно проучване разкри, че Диклофенак - противовъзпалително средство, което се съдържа в редица лекарства и се продава без рецепта, като например Катафлам и Волтарен, повишава с до 40% риска от развитие на сърдечно-съдово заболяване или "събитие", включително сърдечен удар и инсулт.
Виокс е противоревматично средство, изтеглено от пазара през 2004 г., след като е било доказано, че причинява сърдечни проблеми, като рискът от него е оценен на 45%. Нещо повече - Диклофенак може да увеличи риска от сериозни сърдечни проблеми дори и в дози, за които не е необходима рецепта.
Диклофенак и Виокс принадлежат към групата на нестероидните противовъзпалителни лекарства, или NSAID. Тази група медикаменти притежават аналгетично, антипиретично (понижава температурата) и противовъзпалително действие. Най-често се прилагат за лечение на болки в кръста, артрит и настинки. Групата е сред най-използваните в света медикаменти. Във Великобритания Диклофенак е сред масово предписваните, като всяка година за лекарството се изписват приблизително 6 милиона рецепти, без в това число да се включват тези, взети без рецепта.
Основните нежелателни реакции при редовен прием на Диклофенак и Ибупрофен се изразяват в стомашно-чревни проблеми, но нараства и опасението около риска за сърдечно-съдовото здраве. При продължителна употреба възможността за поява на сърдечно заболяване е изключително висока.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |