Учени откриха бразилската Атлантида

Свързани новини

08.05.2013 16:21 0 | Прочетена (2078)

Бразилски геолози обявиха, че са открили на 1 500 км от бреговете на Рио де Жанейро, в дълбините на Атлантика, части от скали, които биха могли да са част от континентът, потънал при отделянето на Африка и Южна Америка преди около 100 милиона години, съобщава АФП.

Агенцията цитира Роберто Вентура Сантош, директор „геология и минерални ресурси” в Бразилската геоложка служба, че по време на операция по драгиране (извличане от океанското дъно на почва за анализ), в регион известен като „Хребетът Рио Гранде”, са били открити част от гранит, който се смята за континентална скала.

„Това може да е бразилската Атлатида. Почти сме убедени, но трябва допълнително да подсилим хипотезата си. Ще получим признанието на научната общност по-късно тази година, когато сме извършили допълнителни сондажи и сме събрали повече проби от скали”, обяснява Роберто Вентура Сантош пред информационния сайт G1 de Globo.

Ученият е допълнил, че преди месец съвместен екип изследователи от Бразилия и Япония, с помощта на японския научен батискаф „Шинкай 6.500”, е извършил наблюдения в района край бразилския бряг.

„В резултат на анализите започваме да гледаме на целия регион като на част от континент, който е бил загубен в океана преди милиони години”, разказва още Вентура Сантош

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |