Старец се отбранява с пиратки срещу мечки

Свързани новини

13.08.2012 14:30 0 | Прочетена (2755)

Жителите на смолянското село Стърница се оплакват от многобройните нападения на мечки. Дори местнонстта, в която се случват набезите, е наречена от местните Мечкарник.

От началото на годината досега е имало 27 нападения над хора и добитък. Хората са много изплашени, някои от тях са нападани по няколко пъти. Един от тях, чието семейство е нападано три пъти само за една година, се обръща към държвата и пита пред Нова телевизия: “Аз не виждам какво повече можем да направим - железни врати, електропастири. Аз мога да попитам представителите на държавата, ние ли трябва да се ограждаме с тези електропастири или тези мечки, чиято популация е неимоверно висока, трябва да се оградят и вместо да бъдат в ловните стопанства или зоологическите градини, те ходят свободно из селото”.
 
Възрастен мъж обясни, че се отбранява с пиратки срещу хищниците. Според местните, трябва да им бъде разрешено да отстрелват животните.

Кметът на община Баните Райчо Данаилов, обаче, смята, че проблемът ще се реши само с изселване на животните, тъй като популацията им била висока.

“Ако държавата не вземе нужните мерки, аз се притеснявам, че ще се случи някой нещастен случай и тогава ще започнем да взимаме мерки, но тогава ще бъде късно”, казва той.
 
От РИОСВ-Смолян, обясняват, че нападенията на мечки са намалели значително в сравнение с 2009 година, когато те са най-много. Според експерта Екатерина Гаджева, това се дължи на предприетите мерки – информационни кампании, електропастири, фотокапи, разсаждане на плодни дървета и др. В община Смолян ще бъдат поставени и специални контейнери за смет, недостъпни за животните. Щетите са там, където няма монтирани електропастири. Министерството, обаче, вече изплаща щетите на пострадалите.

Досега в района има издадени четири разрешителни за отстрел на стръвници, които към момента не са били осъществени. В района на община Баните има около 100 мечки, твърдят местните хора. Преди години обичайно те са били 8-9.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |