23% от запрашаването в София се дължи на горенето на биомаса и дърва: Фандъкова

Свързани новини

29.10.2020 10:33 0 | Прочетена (746)

"В партньорство с екипа на проф. Брънзов от НИМХ и с подкрепата на министерство на образованието беше проведено първото изследване на приноса на различните източници за замърсяване с фини прахови частици на територията на София. Данните са събирани в продължение на година и изследвани в две лаборатории в България и Хърватия, както и в референтна лаборатория във Финландия.

Резултатите показват, че ¼ от запрашаването се дължи на почва и прах, която се намира в града. 23% е делът на горенето на биомаса и дърва, а 19% - на изгарянето на въглища. 16% е преносът на замърсители, които са от външни за София източници, а делът на транспорта е 9%. Конкретно в дните с превишения на нормите на ФПЧ се увеличава делът на замърсяването от горене на дърва.

Освен този метод на изследване Столична община извършва и анализ с инвентаризация на емисиите, които показват по-съществен принос на отоплението на твърдо гориво (дърва и въглища) и на транспорта.

В последните години Столична община изпълнява мерки за намаляване на замърсяването с фини прахови частици във всички сфери. Тенденцията е за спад на дните с превишения на ФПЧ в годината, но все още има много какво да се желае и да се направи.
Конкретно за намаляване на приноса на замърсяване от почвата и праха в града работим по следните мерки:

Увеличаваме средствата за миене. От 2017 г. досега увеличихме 4 пъти площите за миене. За 2021 г. залагаме увеличение от 30% на средствата за миене.

За да намалим разнасянето на пръст от автомобили, които спират на зелени площи, разработихме специална програма за облагородяване на такива пространства. Заедно с кметовете на райони идентифицирахме 73 такива точки и отделяме бюджет от 1,2 млн. лв. Първите три района, които ще получат финансиране за оформяне на паркинги, затревяване, засаждане на дървета и ограждане, са „Овча купел“, „Красна поляна“ и „Надежда“.

На трето място са проверките на строителни обекти и на строителната техника, в това число товарните автомобили, които превозват строителни материали и отпадъци. От началото на годината са направени над 1900 проверки на строителни обекти и са съставени над 400 акта.

Този октомври започнахме и проверките за качеството на дървата за отопление, които се продават. Направени са 25 проверки на търговски обекти съвместно с регионалната инспекция по горите. По мое настояване беше разработен стандарт за дървата, които се продават за отопление.

От няколко години сме обособили места, на които гражданите, могат да оставят старите си автомобилни гуми след тяхната смяна, както и контейнери за събиране на стари дрехи – целта е тези отпадъци да не попадат в печките на недобросъвестни граждани", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |