Черен дим и миризма на сяра. Какво гори ТЕЦ Бобов дол

Свързани новини

23.10.2020 11:59 0 | Прочетена (695)

Първото нещо, което са видели сутринта през прозорците, е гъст черен дим, излизащ от комина на близката топлоелектрическа централа. Това се е случило на жителите на Големо село в събота, съобщава Свободна Европа.

Населеното място се намира до свързваната с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ „Бобов дол“ . Кадри от 17 октомври показват черния пушек, който излиза от високия комин на централата. Местните хора не виждат за пръв път подобна гледка. Сблъсквали са се и с други подобни явления, за които смятат, че се причиняват от централата.

„Виждаме черния дим, който излиза от комините на ТЕЦ-а. Виждаме бял прах в къщите и дворовете си. Снимаме, публикуваме, подаваме сигнали. Ответна реакция не виждаме.“ Това са думи на местен жител, който предпочита да не пишем името му. Причината е, че се притеснява за себе си и близките си.

Това, което най-много притеснява хората, казва той, е липсата на информация. „Ние не знаем какво е това, което виждаме и дишаме. Не знаем дали е отровно или не е. Когато не сме информирани, ние не знаем какво да правим. Едни казват, че е безопасно, други – че е изключително вредно. А ние живеем там и не знаем.“

Появиха се предположения, че черният пушек е резултат от горене на боклук в централата. Ръководството на централата отхвърли тази възможност и посочи, че гъстият дим се получава при разпалване на котлите с мазут и това е процес, който се извършва в съответствие с разрешителното ѝ. Подобно е и предположението на природозащитниците от „Грийнпийс“ – България. Те обаче изтъкват, че емисиите от това разпалване са опасни за околната среда и здравето на хората и ако това се случва твърде често, води до по-голямо вредно въздействие.

На този фон административният съд в Кюстендил отхвърли жалбата на природозащитници срещу разрешителното на ТЕЦ „Бобов дол“, което ѝ позволява да използва отпадъци като гориво. Самата централа обаче твърди, че ще се откаже доброволно от горенето на боклуци.
Черен дим и миризма на сяра

Не за пръв път хората, които живеят близо до ТЕЦ „Бобов дол“, виждат гъст черен дим да се издига от комина ѝ. Кристина Лазарова, председател на съвета на директорите на централата, обясни, че това се случва, когато някой от котлите се разпалва с мазут.

„Всяка една въглищна централа използва гориво за разпалване. Ние използваме мазут. Черният пушек идва от разпалването с мазут. Разпалването на един котел обикновено трае между 6 и 7 часа. След като то бъде преустановено, извеждането на газовете преминава през сероочистващите инсталации. Тогава спира да се използва мазут и започва да се използва нормалното гориво – въглища“, каза тя в телефонен разговор със Свободна Европа.

Освен мазут, за разпалване може да се използва и природен газ. Той е по-малко вреден за въздуха, но е по-скъп. По време на процеса на разпалване емисиите излизат през високия комин на централата. Те не минават през инсталации за пречистване на серните съединения, но централата не е и задължена да пречиства тези газове. „Когато се разпалва, няма как газовете да минават през сероочистващите инсталации, защото те съдържат изключително голямо количество прах и други частици, които правят невъзможна работата на сероочистващите инсталации“, каза още Лазарова и допълни, че процесът е специално описан в разрешителното на централата.

Фактът, че димът от разпалването не се пречиства обаче го прави по-вреден за околната среда и за здравето на хората. При изгарянето на мазут се отделят фини прахови частици и азотни оксиди, каза пред Свободна Европа Меглена Антонова, експерт в природозащитната организация „Грийнпийс“. „Става дума за изгаряне на нещо много вредно. Ако се случва често, това води до много по-голямо натрупване на замърсяването. Това замърсяване не се измерва, защото централата няма задължение да мери емисиите при този режим на работа. Тоест ние нямаме точна информация за степента на замърсяване“, каза тя в телефонно интервю.

Местни хора казват, че са виждали неведнъж черен пушек да излиза от комина на централата през почивните дни или вечер. Според Кристина Лазарова кога ще има разпалване на котлите зависи от търговския график на централата.

„Това се определя в зависимост от това как централата си продава енергията. Стараем се да работим с дългосрочни договори, но все пак има случаи, в които на централата ѝ е по-рентабилно да спре единия блок за няколко дни, когато са много ниски цените, за да не работи на загуба“, каза тя. Друг случай при който се налага гасене и после ново разпалване е когато има проблем в работата на някоя от инсталациите.

Друг феномен, за който местните хора съобщават, е наличието на бял прах, подобен на вар, който са виждали в близост до централата или дори в дворовете си. След сигнал регионалната екоинспекция в София е извършила проверка през септември и е установила „изпускане на газове с капки варно мляко“ и натрапчива миризма на сяра.

Според Меглена Антонова този проблем вероятно е свързан със сероочистващата система на централата, понеже в нея се използва вар. „Отговорът на регионалната екоинспекция на сигнала не е много подробен, за да може да се заключи какъв точно е проблемът. Но ние предполагаме, че тя може да е била в неизправност в този момент или да не е работела. Фактът, че е усетена миризма на сяра значи, че има емисии на серни оксиди, които идват от горенето на въглища, а те със сигурност са вредни.“

Попитана за този сигнал Кристина Лазарова от ръководството на ТЕЦ „Бобов дол“ каза, че не знае за какво конкретно става дума. „Централата е обект на всякакви странни сигнали. Буквално сме залети. Институциите са залети. В рамките на 13 дни имаме може би над 10 протокола от проверки, направени по сигнали“, отбеляза тя и определи това като „страхотна атака“.
А ще се гори ли боклук

Ръководството на ТЕЦ „Бобов дол“ казва, че черният пушек от централата не е свързан с горене на отпадъци. В разрешителното на централата обаче е записано, че тя има право да гори боклуци при определени условия. Преди дни Административният съд в Кюстендил отхвърли жалбата на природозащитници, сред които организацията „Грийнпийс“, срещу решението за издаване на разрешението централата да гори отпадъци. Съдът е постановил, че разрешението е издадено от компетентен орган и при спазване на процедурата, предвидена в закона.

Новото комплексно разрешително на ТЕЦ „Бобов дол“, с което се разрешава използването на отпадъци като гориво, е от април 2019 г. В съответствие с него централата е изгорила 425 тона отпадъци, съобщиха от там преди седмица след въпрос от Свободна Европа. Преди това обаче „експериментално“ са изгорени 78 900 тона боклук.

В началото на 2020 г. след намесата на прокуратурата централата е заявила намерение „да спре горенето на нерегламентирани отпадъци“. Пред Свободна Европа Кристина Лазарова каза, че централата е подала заявление в Изпълнителната агенция по околна среда, която издава разрешителните, с искане отпадъците да бъдат извадени от разрешителното на централата. До момента не е получено потвърждение от агенцията, на която Свободна Европа изпрати въпрос.

„Аз не казвам, че тази централа не замърсява. Но имайте предвид, че в нея не може да се прави нищо различно от това, което е разрешено“, каза още Лазарова.

Според природозащитниците, които обжалваха разрешението ТЕЦ „Бобов дол“ да гори отпадъци, използването на това гориво в инсталации, които са предвидени за изгаряне на въглища, вреди на околната среда. „Нашата позиция е, че горенето на отпадъци е опасно, особено когато не знаем точно какви са тези отпадъци по състав и когато не сме сигурни, че централата спазва всички изисквания“, каза Меглена Антонова. „Отпадъци би трябвало да се изгарят в инсинератори, специално предвидени за тази цел, които също произвеждат емисии, дори най-модерните от тях.“

„От публикации в медиите и от информация на самата централа стана ясно, че отпадъците, които беше предвидено да се изгарят, са от Столична община. Представете си какво изхвърляте ежедневно в смесените контейнери“, каза експертът и природозащитник. „Имаме един смесен отпадък, в който не знаем колко пластмаса се съдържа, не знаем дали няма например батерии. Когато се изгаря този отпадък се отделят емисии на диоксини, фурани, които могат да са доста опасни и да попаднат в телата на хората например през храната.“

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |