Ковачки ТЕЦ плаши със съд държавата Италия

Свързани новини

23.09.2020 13:47 0 | Прочетена (849)

Вместо RAI2 - TG2, което е името на нейните новини, обяви, че ще съди съдения у нас за данъчни измами Хр.Ковачки чрез ТЕЦ-овете от неговия кръг. Явно не знае, че RAI e на държавата Италия.А данните от разследването вече по-рано бяха извадени от италианската служба NOE още в края на миналата година. А лично премиерът Конте обяви, че не се доверява на нашите и затова неговите ще следят темата и ще продължат разследването кой гори незаконно боклука на мафиите Камора и Ндрангета у нас. Това стана при засега последното посещение на чужд министър - председател у нас.
„Към мантрата на ГЕРБ за платените западни медии, отразяващи корупцията в България и протестите, се включи с припяване не кой да е, а ТЕЦ Бобов дол. Централата се прочу в началото на годината като обект на непрестанни прокурорски проверки заради съмненията за нерегламентирано изгаряне на отпадъци и замърсяване на околната среда”, пише бг изданието на брюкселския сайт euractiv.

Българската прокуратура започна проверка, определяйки ТЕЦ-а като проблем от “голяма обществена значимост с възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до визираните инсталации”. На 20 февруари тази година заради нерегламентирано складиране на отпадъци беше задържан и обвинен изпълнителният директор на ТЕЦ Бобов дол.

В тази връзка главният прокурор Иван Гешев заяви: “Ако трябва перманентно ще се извършва проверка какво се гори в ТЕЦ-овете, ако трябва по няколко пъти на вечер“.

Тогава Гешев уточни, че е прокуратурата е поела “ангажимент” да има връзка между отговорните звена, да бъдем сигнализирани навреме, ако има нарушаване на законодателството от страна на централата. “Ако се констатират нарушения – ще се образуват досъдебни производства и ще се търси отговорност”, каза той.

За проблема с ТЕЦ-а припомни специалният пратеник на италианската държавна телевизия RAI Aнна Мацоне на 19 септември. В централните новини на телевизията – емисията TG2, журналистката, командирована в България, разказа на италианската публика за мотивите на провеждащите се вече трети месец протести и недоволството на българите, интервюира разследващия журналист от Биволъ с много международни награди за разследвания Димитър Стоянов.

„За да разбереш недоволството в една страна и обясниш мотивите на нестихващите протести, не трябва да си само на площада и на протестите, а да излезеш от столицата и да видиш и страната. А пък, ако има и някаква италианска връзка, професионалните принципи на RAI ни задължават да отидем и на място. Това и направихме”, коментира специално за Euractiv Анна Мацоне.

“Има една нишка, която свързва Италия и България и това е трафикът на отпадъци. Тонове и тонове боклуци се изпращат от Ндрангета и Камора в балканската страна и се изгарят незаконно. Европа плаща”, казва тя.

Мацоне допълва: “Видяхме централите в Перник и Бобов дол, снимахме, включително и с дрон и пак по принципите на нашата телевизия, онагледихме (репортажа) с това, което заснехме.”

Репортажите, излъчени през миналата седмица от България, са само малка прелюдия към задълбочен материал от близо един час, който телевизията ще излъчи допълнително следващия месец, уточниха за Еuroactiv от RAI.

Сега представителите на ТЕЦ Бобов дол са решили да заплашват италианската телевизия със съд, изтъквайки, че те работели със “зелени технологии”.
Хубаво би било екипът на ТЕЦ-а от Бобов дол да си припомни, че заради проблемите на България с отпадъците министър и зам.-министър на околната среда бяха арестувани, напомня брюкселският сайт в кореспонденция от Рим.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |